Прем’єр-міністра просять скасувати ПДВ на виготовлені в аптеках ліки

Комунальне підприємство «Ліки України» Чернігівської обласної ради звернулося до прем’єр-міністра України з проханням звільнити від обкладання податком на додану вартість ліки, що виготовляють в аптеках.

Комунальне підприємство «Ліки України» Чернігівської обласної ради звернулося до прем’єр-міністра України з проханням звільнити від обкладання податком на додану вартість ліки, що виготовляють в аптеках.

«У більшості випадків лікарські засоби в аптеках виготовляють для хронічних хворих, людей похилого віку, дітей, тобто категорій що належать до соціально не захищених верств населення, які подорожчання цих ліків сприймають негативно», – йдеться у листі, надісланому підприємством до Києва.

Як пояснила заступник генерального директора КП «Ліки України» Любов Бойко, з серпня 2004 року в Україні діяла постанова Кабміну №1006, згідно з якою ліки, виготовлені за рецептами лікарів та на замовлення лікувально-профілактичних закладів, не обкладали податком на додану вартість. У червні поточного року її дію скасував інший нормативний документ Кабінету Міністрів, і тепер виготовлені в аптеках ліки коштують на 20% дорожче. Це викликало хвилю обурення споживачів, які в підвищенні цін несправедливо звинувачують аптечні заклади.

«Цей вид діяльності є збитковим для аптек і виконує суто соціальну функцію. Але оскільки ми – комунальне підприємство, то тримаємо давні аптечні традиції до останнього. Нам дуже прикро, що спочатку було протокольне доручення Кабінету Міністрів забезпечити доступність таких ліків для населення. На його виконання ми розробили цілу програму і багато вклали в організацію цієї роботи. А тепер маємо негативні наслідки», – сказала пані Бойко.

За її словами, «Ліки України» – єдине підприємство на Чернігівщині, спроможне надати цілковиту медикаментозну допомогу. Воно проводить централізоване виготовлення лікарських засобів, яких не виробляє промисловість, і забезпечує ними майже всі райони області. Щомісяця в його аптеках виготовляють мікстур, порошків, крапель за чи не десятьма тисячами рецептів.

Джерело: ukrinform.ua