Майже половина вакцин, якими щеплюють українців, не мають сертифікату якості – Павло Петренко

43% вакцин, які використовують для щеплення українців, не мають GMP-сертифікату якості.

43% вакцин, які використовують для щеплення українців, не мають GMP-сертифікату якості.

Про це повідомив член Тимчасової слідчої комісії парламенту з питань розслідування фактів порушення законодавства при здійсненні державних закупівель, неефективного використання державних коштів та зловживань службовим становищем з боку посадових осіб Міністерства охорони здоров'я Павло Петренко під час круглого столу «Чи ефективно в Україні організований контроль за якістю та реєстрація імунобіологічних препаратів?» у понеділок, 7 жовтня.

За словами Павла Петренка, наразі GMP-сертифікату немає у 12 вакцин, які використовують для щеплення у рамках національного календаря щеплень.

«Україна декларує необхідність запровадження європейських стандартів якості у медичній сфері. Але чомусь профільне міністерство, яке повинно було б забезпечувати саме якість і безпеку лікарських засобів для українців, робить те, що може загрожувати здоров'ю та життю українців – пропонують скасувати GMP-сертифікацію вакцин», – зазначив Павло Петренко.

За словами народного депутата, у міністерстві стверджують, нібито низка імунобіологічних препаратів російського виробництва, через які пропонується скасувати GMP-сертифікацію, не мають аналогів в інших країнах. Тобто у разі застосування до всіх без виключення вакцин GMP–стандартів Україна ризикує залишитися взагалі без певних препаратів. «Однак постає питання: невже у США та Європі не щеплюють від тих хвороб, що й в Україні? Чи невже тільки російські препарати підходять для наших громадян?», – сказав він.

«Насправді таким чином фактично лобіюються інтереси окремих приватних компаній, які мають стосунок до посадовців міністерства. Якби вакцини були якісними і від них не помирали діти – питань не було б. Проте нині відбувається економія за рахунок якості, чого аж ніяк не має бути», – підкреслив Павло Петренко.

За словами голови ТСК з розслідування діяльності МОЗ, народного депутата від фракції «Батьківщина» Анатолія Диріва, лише торік від неякісних вакцин померли близько 40 українців. ТСК звернулася до Миколи Азарова з вимогою не допустити відміну GMP-стандартів для вакцин.

«В Україні необхідно популяризувати вакцинування, проте якісними препаратами. Нині в країні є прихована епідемія кору та краснухи. А це проблема національного масштабу, яку необхідно вирішувати якнайшвидше та безпечним для здоров’я українців методами», – наголосив Анатолій Дирів.