К.Грищенко: Уряд збільшить фінансування заходів з протидії поширенню епідемій туберкульозу, ВІЛ/СНІДу і гепатитів

16 квітня під головуванням Віце-прем’єр-міністра Костянтина Грищенка відбулася нарада з питань виконання доручення Президента України «Щодо деяких питань запобігання поширенню епідемій туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу та вірусних гепатитів».

16 квітня під головуванням Віце-прем’єр-міністра Костянтина Грищенка відбулася нарада з питань виконання доручення Президента України «Щодо деяких питань запобігання поширенню епідемій туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу та вірусних гепатитів».

У нараді взяли участь представники Міністерства охорони здоров’я України, Державної служби з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально-небезпечних захворювань, Міністерства фінансів України, Секретаріату Кабінету Міністрів.

В ході наради К.Грищенко заслухав інформацію причетних відомств щодо стану виконання Доручення Президента, в тому числі щодо внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" в частині забезпечення видатків на фінансування зазначених заходів.

Голова Державної служби з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально-небезпечних захворювань Т.Александріна поінформувала Віце-прем’єр-міністра про проведений детальний аналіз фінансової потреби за підсумками І кварталу 2013 року з метою повноцінного виконання заходів з лікування та профілактики хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД, туберкульоз та вірусний гепатит.

За результатами наради було домовлено сформувати остаточні пропозиції щодо необхідності додаткового фінансування заходів з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусного гепатиту.

Зокрема, у напрямку протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу при внесенні змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2013 рік" планується додатково передбачити кошти у обсязі понад 250 млн. грн., з яких на закупівлю медикаментів буде спрямовано близько 180 млн. грн., на придбання тест-систем – понад 50 млн. грн., на закупівлю електронних дозаторів для кабінетів замісної підтримувальної терапії – понад 15 млн. грн.

«Зазначені кроки дозволять вперше в історії забезпечити фактично на 100% лікування хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД, які цього потребують, антиретровірусною терапією із належним лабораторним супроводом, а також профінансувати придбання дозаторів», – підкреслив К.Грищенко.

За напрямком протидії захворювань на туберкульоз планується виділити додатково близько 30 млн. грн. для придбання відповідного медичного обладнання для протитуберкульозних диспансерів.

Окрім того, в ході наради було порушено питання лікування хворих на туберкульоз у закладахпенітенціарної служби. Так, передбачається виділення понад 40 млн. грн. для створення відділень для лікування хворих на туберкульоз, які перебувають у слідчих ізоляторах у дев’яти регіонах України.

Окрему увагу під час наради було приділено питанню фінансування заходів з боротьби та профілактики поширення вірусних гепатитів в Україні. Віце-прем’єр-міністр висловив невдоволення відсутністю чітко обрахованих потреб у фінансуванні відповідних заходів та нагадав про затверджену Кабінетом Міністрів ще у 2011 році Концепцію «Державної цільової соціальної програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року». Відтак, він доручив Міністерству охорони здоров’я невідкладно утворити відповідну робочу групу та до 1 травня цього року представити проект програми та відповідні фінансові розрахунки.

Нагадаємо, Микола Азаров дав доручення розібратися з проблемою туберкульозу, ВІЛ/СНІДу та гепатитів

Похожие материалы