“Дарниця” представила лікарський засіб Мемтек® для лікування хвороби Альцгеймера

“Дарниця” представила лікарський засіб Мемтек® для лікування хвороби Альцгеймера

Фармацевтична компанія “Дарниця” представила лікарський засіб Мемтек® з діючою речовиною мемантину гідрохлорид  для лікування деменції, зумовленої хворобою Альцгеймера від легкого ступеня до тяжких форм.

Проблема деменцій та хвороби Альцгеймера зокрема набуває особливої актуальності, зважаючи на швидкі темпи зростання частки населення віком старше 60 років. Так, згідно останніх досліджень близько 40%-50% населення віком старше 60 років страждають від різного ступеня зниження когнітивних здібностей. У розподілі ж первинних когнітивних порушень у цій віковій групі деменції складають 5,2%.

Мемантин являє собою потенціалзалежний, середньої афінності неконкурентний антагоніст NMDA-рецепторів. Мемантин модулює ефекти патологічно підвищених рівнів глутамату, який може призвести до дисфункції нейронів. Лікарський засіб дозволяє знижувати фосфорилювання тау-білка, Аβ-токсичність, оксидативний стрес, нейрозапалення і сприяти нейрогенезу.

Мемантин є одним з чотирьох препаратів, що мають доведену ефективність в лікуванні хвороби Альцгеймера. У 2002 р мемантин був погоджений Європейською медичною агенцією (EMA) для застосування в Європі, а в 2003 році отримав схвалення для реалізації в США від Управління по контролю за продуктами та лікарськими засобами (FDA) для лікування помірних та тяжких стадій хвороби Альцгеймера. При цьому мемантин є єдиним не антихолінергічним препаратом, що рекомендований при хворобі Альцгеймера.

Ефективність мемантину підтверджується в тому числі і мета-аналізом 2015 року, що включав дослідження ефективності та безпеки монотерапії мемантином при хворобі Альцгеймера. До нього увійшли 9 рандомізованих плацебо-контрольованих досліджень за участі 2433 пацієнтів. На підставі статистично значущих даних було встановлено, що мемантин:

  • покращував когнітивні функції;
  • знижував ступінь вираженості деменції;
  • позитивно впливав на виконання пацієнтами повсякденної активності;
  • покращував загальний стан хворих;
  • був ефективним відносно поведінкових порушень
  • мав сприятливий профіль переносимості.

Додатковою перевагою Мемтеку® є те, що він випускається в формі таблеток, що диспергуються в роті, для легкого прийому та ковтання. Оскільки за даними досліджень поширеність дисфагії при хворобі Альцгеймера досягає 80%. Це також корелює з позицією Європейської медичної Агенції (EMA) щодо ліків для людей похилого віку, що у свою чергу може призводити до кращої прихильності до терапії.

Упаковка Мемтек® містить два блістери по 15 таблеток у кожному. Відпускається за рецептом.

Похожие материалы