«Байєр» успішно захищає патент на свій блокбастер «Ксарелто®» в Україні

«Байєр» успішно захищає патент на свій блокбастер «Ксарелто®» в Україні

Через свою ефективність «Ксарелто®» популярний не тільки у пацієнтів, але і у компаній-конкурентів, які намагаються вивести на ринок України свої аналоги на основі ривароксабану, ігноруючи патент на цю речовину, який належить «Байєр».

Компанія «Байєр» – провідна фармацевтична компанія, інноваційні продукти якої спрямовані на покращення здоров'я та якості життя людей у всьому світі.

Інноваційна діяльність є фундаментом для розвитку сфери охорони здоров’я. В основі розробки інноваційних лікарських засобів лежить довготривалий процес, що потребує значних фінансових та ресурсних інвестицій.

Запорукою розвитку та інновацій є захист інтелектуальної власності. Саме це дає змогу розробникам створювати нові методи терапії захворювань, а компаніям – фінансувати складні та дороговартісні наукові дослідження, що лягають в основу нових ефективних та безпечних лікарських засобів.

Одним з блокбастерів у портфелі Компанії «Байєр» є інноваційний лікарський засіб «Ксарелто®» з діючою речовиною ривароксабан (rivaroxaban) для лікування серцево-судинних захворювань. В березні 2019 року «Ксарелто®» став брендом номер один на фармацевтичному ринку України за обсягом продажів у грошовому еквіваленті та продовжує зберігати цю позицію.

Через свою ефективність «Ксарелто®» популярний не тільки у пацієнтів, але і у компаній-конкурентів, які намагаються вивести на ринок України свої аналоги на основі ривароксабану, ігноруючи патент на цю речовину, який належить «Байєр».

Компанія «Байєр» (Bayer Intellectual Property Gmbh) є володільцем патенту України на винахід N 73339 (далі – Патент) «Заміщені оксазолідинони і їх застосування для запобігання згортанню крові», який використовується при виробництві та продажу лікарського засобу «Ксарелто®». Механізм дії лікарського засобу полягає у прямому зворотному інгібуванні активованого Х фактора зсідання крові, внаслідок чого відбувається блокування як внутрішнього, так і зовнішнього шляхів каскаду коагуляції, що в подальшому призводить до пригнічення перетворення протромбіну в тромбін та фібриногену в фібрин, таким чином зупиняється утворення тромбу.

«Компанії «Байєр» належать виключні права на виготовлення та реалізацію на території України лікарського засобу з використанням речовин та способу, які є об’єктами винаходу по зазначеному патенту, та право перешкоджати неправомірному використанню винаходу.

Патент діє в Україні до грудня 2025 року. Протягом останніх кількох років «Байєр» неодноразово була вимушена звертатися до суду з метою захисту прав інтелектуальної власності на винахід.

Інформація щодо Патенту є загальнодоступною для всіх зацікавлених осіб, необхідно лише вказати номер патенту, як ключовий критерій пошуку.

Зазвичай, дії генеричних компаній спрямовані на отримання дозволу до застосування (реєстрації) лікарського засобу на території України з метою подальшого введення власного лікарського засобу з діючою речовиною «ривароксабан» в цивільний обіг, що є порушенням прав Компанії «Байєр» на винахід. За таких обставин Компанія «Байєр» і в подальшому буде без зволікань відстоювати та захищати права інтелектуальної власності в судовому порядку», – зазначає Олександр Козирєв, юрист Компанії «Байєр» в Україні.

Захист інтелектуальної власності є основою для здійснення дослідницької діяльності інноваційними фармацевтичними компаніями, підґрунтям для інвестицій у наукові дослідження та розробки, проведення клінічних досліджень лікарського засобу. Усе це, в свою чергу, буде сприяти створенню нових та більш ефективних ліків, які забезпечать пацієнтів кращими методами терапії.

Похожие материалы