Скандал у Львові. За фальсифіковані ліки порушено кримінальну справу

Якщо ліки, які правоохоронці вилучили в одній з аптечних мереж Львівської області, справді є фальшивими, то це буде найбільшим скандалом у фармацевтичній галузі після арешту власника мережі аптек Зиновія Доктора, якого засудили за збут наркотиків. Про...

Якщо ліки, які правоохоронці вилучили в одній з аптечних мереж Львівської області, справді є фальшивими, то це буде найбільшим скандалом у фармацевтичній галузі після арешту власника мережі аптек Зиновія Доктора, якого засудили за збут наркотиків. Про це зазначив директор КП «Львівський обласний аптечний склад» Михайло Яремчук.

Водночас він заявив, що наразі рано говорити, що ці ліки є справді фальшованими. Можливо, йдеться про субстандартні, а можливо, про не обліковані ліки: «Якщо це дійсно підтвердиться, то викликає тривогу, що є такий великий обсяг не облікованих, а можливо, фальсифікованих ліків. Якщо лікарські засоби реалізовували з порушенням ліцензійних умов, це теж викликає тривогу. Але я не робив би висновків до озвучення офіційної інформації МВС і Державною службою з контролю за лікарськими засобами. Щоб визначити чи то фальсифіковані, чи субстандартні ліки, спершу треба провести аналізи, згідно з нормативно-технічною документацією, і лише тоді можна говорити про їх якість. Якщо ліки вилучено з місць, де їх зберігали, кожен лікарський засіб має свої способи зберігання, якщо вони не відповідають ліцензійним вимогам до складів і аптек, то це вже неякісні ліки. Якщо їх зберігали в приміщенні з надмірною чи недостатньою вологою – це вже браковані ліки. Але чи вони фальсифіковані, чи заводського виготовлення – це можуть підтвердити лише відповідні аналізи.

Якщо говорити просто, то в нашій державі є багато «кулібіних», які продукують усе – від продуктів харчування до ліків. Тобто виготовити їх відповідно до даних фармакопеї практично можливо, але лише якщо робити це у відповідних умовах. Однак сертифіковане фармацевтичне виробництво – це дуже дороге обладнання. Якщо ми говоримо про виготовлення ліків в аптеках, то це теж дорога процедура. Якщо вже є такі підпільні заводи, це викликає тривогу, якщо ж цей факт підтвердять, то можна привітати правоохоронців.

Про появу фальсифікованих лікарських засобів інформує Державна служба, яка розсилає їхні серії, їх виключають з обігу. Щомісяця ми отримуємо 3-5 повідомлень. Найчастіше – щодо мезиму, доларену, фесталу – ліків, які реалізують без рецепта і мають значний ринок збуту.

Звісно, треба з довірою ставитися до аптек будь-якої форми власності. Водночас кожен відвідувач, купуючи ліки, може попросити у провізора сертифікат якості. Якщо протягом 2-3 хвилин провізор надасть його на відповідну серію, то все нормально, це перша підстава вірити цій аптеці. Якщо ж під різними приводами починають зволікати, то це вже підстави для тривоги. Якщо далі є сумніви, треба звернутись в Державну службу з контролю, яка проведе відповідний аналіз», – зазначив Михайло Яремчук.

Нагадаємо, учора стало відомо, що львівські правоохоронці вилучили в аптеках одного з приватних підприємств аж 200 ящиків фальсифікованих ліків. Ліки вилучено відразу в 30 аптеках, які належать цьому підприємству, однак загальну вартість вилученого правоохоронці ще не визначили. Порушено кримінальну справу, хоча керівників підприємства ще не заарештували.

Ідеться про найбільш ходові ліки, які стабільно користуються попитом у відвідувачів аптек: уролесан, но-шпа, фезам, анаферон, темпалгін, фармацитрон, колдфлю, фестал, афлубін, есенціале, амізон, бісептол, гріпекс макс, лінекс, супрастин, активоване вугілля, валер’янка й інші.

Джерело: www.gazeta.lviv.ua, www.gazeta.lviv.ua, www.unn.com.ua, portal.lviv.ua, www.unian.net, www.kharkov.ua, www.golos.ua,

www.golos.ua, www.news.online.ua, www.liga.net, www.novostimira.com.ua, www.kommersant.ua, www.ua.all.biz, www.likar.info, www.objectiv.tv, www.rosbalt.ru

Похожие материалы