Україну чекає глибинна медична реформа

Учора, 13 січня, відбулося розширене засідання Національної ради з питань охорони здоров’я при Президентові України.

Учора, 13 січня, відбулося розширене засідання Національної ради з питань охорони здоров’я при Президентові України.

Мета розширеного засідання Нацради – аналіз стану галузі охорони здоров’я і, головне, визначення шляхів її реформування. Головними напрямами реформи галузі, згідно з політикою В. Ющенка, є: охорона материнства та дитинства; розвиток сімейної медицини; боротьба з серцево-судинними та онкозахворюваннями; протидія епідеміям ВІЛ/СНІДу та туберкульозу.

Глава держави висловив переконання, що ефективні зміни в системі охорони здоров’я – це саме той простір для роботи, де органи державної влади, усі політичні сили мають продемонструвати єдність у досягненні конкретних результатів.

Президент повідомив, що має намір підписати указ щодо реформування системи охорони здоров’я. У документі будуть враховані в тому числі пропозиції щодо реформування медичної галузі, внесені в ході наради. Над розробкою відповідного плану дій, що буде покладений в основу указу, працюватиме робоча група, до складу якої увійдуть фахівці Міністерства охорони здоров’я, інших профільних установ та відомств, медичні фахівці.

Президент висловив переконання, що Україна може оптимістично дивитися на перспективу проведення успішної медичної реформи, зокрема, з огляду на позитивні досягнення, продемонстровані протягом останніх років. За словами Віктора Ющенка, медики мають стати одними з найактивніших авторів реформи галузі. Крім того, про її початок та перебіг має бути поінформовано громадськість. «Ми маємо усвідомити, що 2010 рік – це початок проведення в Україні глибинної медичної реформи», – закликав В. Ющенко.

Метою такої реформи є підвищення якості надання медичної допомоги населенню та відповідно стану здоров’я громадян, підвищення статусу українських медиків.

Президент висловив упевненість, що невідкладною вимогою часу є створення якісно нової системи охорони здоров’я з урахуванням позитивного досвіду вітчизняної медицини та кращих досягнень передових країн.

Віктор Ющенко також вказав на потребу зміни фармацевтичної політики, яка є занадто ліберальною. «Ми єдина країна в Європі, де без рецепту лікаря можна купити більшість лікарських засобів, які є в аптеці. Цим і користуються фармацевтичні компанії, які дуже часто диктують свої умови щодо лікування пацієнтів», – заявив Глава держави.

Міністр охорони здоров'я України Василь Князевич ознайомив учасників зустрічі з пропозиціями щодо реформування медичної галузі. Він висловив сподівання, що таку реформу вдасться здійснити протягом п’яти років. Перш за все, Україна потребує реформування системи фінансування галузі. Так, він наголосив на важливості оптимізації структури та системи фінансування, запровадження обов’язкового державного медичного страхування, розширення сфери застосування платних медичних послуг.

Переглянути повний текст доповіді Міністра охорони здоров'я можна тут.