GSK повідомила про тимчасове обмеження поставок в Україну вакцин родини Інфанрикс™

GSK повідомила про тимчасове обмеження поставок в Україну вакцин родини Інфанрикс™

У компанії зазначили, що обмеження поставок розповсюджується як на забезпечення потреб загальнодержавної програми імунопрофілактики, так і на постачання у приватні клініки та аптеки.

Компанія «ГлаксоСмітКляйн Фармасьютікалс Україна» (GSK Україна) інформує, що у зв'язку з підвищеною глобальною потребою у вакцинах, які містять кашлюковий компонент, та обмеженістю виробничих потужностей, наявне на сьогодні та надалі прогнозується тимчасове обмеження поставок в Україну вакцин, котрі містять кашлюковий компонент, родини Інфанрикс™ виробництва компанії «ГлаксоСмітКляйн Біолоджикалз С.А.» на період:

  • Інфанрикс Гекса™ (вакцина для профілактики дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту, гемофільної інфекції типу b, гепатиту В) – щонайменше до грудня 2016 року
  • Інфанрикс IPV™ (вакцина для профілактики дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту) – щонайменше до грудня 2016 року
  • Інфанрикс™ (вакцина для профілактики дифтерії, правця, кашлюку) – січень–квітень та серпень–грудень 2016 року. У період квітень–серпень 2016 року на ринку буде присутня дуже лімітована кількість. Відповідно в наявності така вакцина може бути лише в окремих приватних клініках та аптеках.

«Наголошуємо на тому, що обмеження поставок розповсюджується як на забезпечення потреб загальнодержавної програми імунопрофілактики, так і на постачання у приватні клініки та аптеки. Крім того, орієнтовні строки можуть змінюватись, про що GSK Україна буде своєчасно інформувати спеціалістів охорони здоров’я та населення», – зазначили в компанії.

«Запевняємо, що компанія робить все можливе для збереження довіри до вакцинації, що необхідно для захисту населення від захворювань, що контролюються щепленням. Одним з останніх прикладів є запуск інформаційного ресурсу щодо інфекційних хвороб, які можуть бути попереджені вакцинацією, та з унікальним інструментом для розрахунку індивідуального графіку щеплення дитини – moi-privivki.com», – додали в GSK Україна.

Також у компанії пояснили, що інформація стосується постачання всіх вакцин сімейства Інфанрикс, що містять ацелюлярний кашлюковий компонент (Інфанрикс™, Інфанрикс™ ІПВ, Інфанрикс™ Гекса). Інші вакцини виробництва компанії «ГлаксоСмітКляйн Біолоджикалз С.А.», Бельгія, постачаються в Україну у звичайному режимі.

Згідно з повідомленням компанії, масове виробництво ацелюлярного кашлюкового компоненту вже має обмеження в постачанні, оскільки потреба у вакцинах GSK, що містять ацелюлярний компонент, значно перевищує кількість доз, які фармвиробник може забезпечити.

«Ми передбачаємо, що обмеження поширюватимуться лише на найближче майбутнє. Проте терміни можуть змінюватися у відповідь на зміну зовнішнього середовища», – пояснили в GSK Україна.

У компанії наголошують, що труднощі з масовим виробництвом та контролем якості не пов’язані між собою.

«Теперішні обмеження в постачанні не пов'язані з жодним із питань, що стосуються якості або безпеки наших вакцин. Безкомпромісний підхід GSK до якості передбачає, що всі вакцини, які ми постачаємо, відповідають нашим строгим вимогам до якості та безпеки. Наприклад, із загальної тривалості циклу виробництва від 18 до 24 місяців 70% часу займає тестування на якість», – зазначили в британській фармацевтичній компанії.

Як розповіли в компанії, GSK Україна неодноразово впродовж 2014–2015 років інформувала Міністерство охорони здоров’я про ситуацію, що виникла, під час зустрічей та в офіційному листуванні. Компанія має намір реєструвати нові вакцини, що були додані до портфелю GSK в результаті угоди з компанією Новартіс АГ, які зможуть покращити ситуацію з постачанням вакцин, що містять кашлюковий компонент, в Україні.

Похожие материалы