Нардепи заслухають звіт Міністра охорони здоров'я

Комітет з питань охорони здоров'я рекомендує парламенту прийняти проект постанови «Про заслуховування звіту Міністра охорони здоров'я України Князевича В. М. щодо ситуації, що склалася на фармацевтичному ринку України у зв'язку з...

Комітет з питань охорони здоров'я рекомендує парламенту прийняти проект постанови «Про заслуховування звіту Міністра охорони здоров'я України Князевича В. М. щодо ситуації, що склалася на фармацевтичному ринку України у зв'язку з проведеною реорганізацією органів державного контролю якості та безпечності лікарських засобів».

Протягом останнього часу в Україні «неконтрольовано зростає вартість ліків та наявність в обігу неякісних та фальсифікованих лікарських засобів».

Постановою Кабінету Міністрів № 1121 від 20 грудня 2008 року було змінено структуру контролю якості лікарських засобів шляхом створення відокремленої від Міністерства охорони здоров’я України Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів, яка є центральним органом виконавчої влади. На думку членів Комітету, прийняті урядом постанови «Питання здійснення державного контролю якості лікарських засобів» № 837 від 10 вересня 2008 року та «Деякі питання державного управління у сфері контролю якості лікарських засобів» № 1121 від 20 грудня 2008 року, не відповідають законам «Про лікарські засоби», «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та «Про безпечність та якість харчових продуктів».

Нардепи вважають, що новостворена Держлікінспекція законодавчо не уповноважена здійснювати державний нагляд та контроль у сфері обігу лікарських засобів.

На засіданні члени Комітету заявили, що сьогодні суб’єкти господарювання у сфері обігу лікарських засобів практично залишилися безконтрольними з боку органів державного контролю якості лікарських препаратів. На їх думку, негативним наслідком цього є неможливість протидіяти тіньовому фармацевтичному ринку в Україні.

За інформацією народних депутатів, до Комітету надходять численні звернення від аптечних працівників, виробників і дистриб’юторів лікарських препаратів, інших фармацевтичних організацій і асоціацій щодо протиправних дії посадових осіб новоствореної Держлікінспекцїї.

Проектом постанови передбачено заслухати звіт Міністра охорони здоров’я України В. Князевича з цього питання в жовтні 2009 року на пленарному засіданні парламенту.

Джерело: portal.rada.gov.ua

Похожие материалы