МОЗ України зробило все можливе, щоб Голосіївський райсуд Києва почав розгляд справи щодо ПрАТ «Індар» по суті, - Олександра Павленко

МОЗ України зробило все можливе, щоб Голосіївський райсуд Києва почав розгляд справи щодо ПрАТ «Індар» по суті, - Олександра Павленко

22-23 липня 2015 року тривало засідання Голосіївського районного суду у м. Києві у справі № 752/10896/14-ц., поданій ще 9 липня 2014 року.

Ухвалою судді Мірошниченко О.В., яка відкрила провадження за позовом екс-керівника ПрАТ «Індар» Вишневської Л.В. до Павлова Д.Г., Соляник Л.П., Скульбіди Є.Р., ПрАТ «Індар», Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Дарницького району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві, Державної реєстраційної служби України, Головного управління юстиції у м. Києві, треті особи: МОЗ України, КМ України, ПАТ «Укрмедпром», Компанія Міндар Лімітед, про визнання незаконними та скасування рішень загальних зборів акціонерів та наглядової ради, поновлення на роботі, скасування записів та зобов’язання вчинити дії. У той же час 24 липня 2014 року за заявою позивача, ухвалою Голосіївською районного суду м. Києва, залишеною без змін ухвалою Апеляційного суду м. Києва від 18.12.2014, вжито заходів забезпечення позову шляхом заборони державним реєстраторам відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Дарницького району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві проводити будь-які реєстраційні дії щодо зміни керівника (голови правління) ПрАТ «Індар».

22 липня 2015 року МОЗ України звернувся із заявою до суду з проханням скасувати заходи забезпечення позову, вжиті ухвалою Голосіївського районного суду м. Києва у справі №752/10896/14-ц від 24.07.2014 р. Перший заступник Міністра охорони здоров’я Олександра Павленко також звернулася до суду з письмовою заявою, в якій просила суд перейти до розгляду справи по суті. І припинити тримати дану справу в якості «технічної» з метою забезпечення позову, скасувавши його. Голосіївський районний суд м. Києва 23 липня 2015 року прийняв рішення скасувати заходи забезпечення позову, вжиті ухвалою Голосіївського районного суду м. Києва у справі №752/10896/14-ц від 24.07.2014 р. Наступне засідання, на якому розглядатиметься справа по суті, суд призначив на 7 серпня 2015 року о 15.00.

«Зазначена справа залишалася не розглянутою судом першої інстанції майже рік. Зволікання з розглядом справи впливає на діяльність ПрАТ «Індар», яке включене до Переліку об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави. МОЗ України зробило все можливе, щоб Голосіївський районний суд м. Києва почав розгляд справи щодо ПрАТ «Індар» по суті. Судові захисники чудово розуміють значення подібних ухвал про забезпечення позову, які постановляються судами, а потім справу ніхто не слухає. МОЗ більше не має намірів бути заручником такої ситуації», – прокоментувала Перший заступник Міністра охорони здоров’я Олександра Павленко рішення суду.

Як відомо, частиною першою статті 157 Цивільного процесуального кодексу України встановлено, що суд розглядає справи протягом розумного строку, але не більше двох місяців з дня відкриття провадження у справі, а справи про поновлення на роботі – одного місяця.

«Індар» – вітчизняний завод з виробництва інсулінів, 70,7 % акцій якого належить державі Україна в особі Міністерства охорони здоров’я України (акції знаходяться на балансі ДАК «Укрмедпром»). В 2014 році громадські організації звинувачували керівництво «Індару» в реалізації корупційних схем, у т.ч. в здобутті сумнівних перемог у тендерах МОЗ України за сприяння попереднього керівництва Міністерства. Міністерство охорони здоров’я України спочатку відсторонило на той час Голову правління ПрАТ «Індар» Любов Вишневську від виконання обов’язків, а згодом Вишневську було звільнено.

В серпні 2014 року під стінами Голосіївського районного суду Києва громадськість вимагала люстрації суддів Олени Первушиної і Оксани Мірошниченко, які розглядали скандально відому справу щодо державного підприємства «Індар». За переконанням активістів, саме ці судді прийняли рішення, яке унеможливлює в правовий спосіб призначити нового керівника «Індар». З серпня минулого року Голосіївський районний суд не починав розгляд справи по суті. Через тривале затягування судового процесу, стабільна робота стратегічного підприємства ПрАТ «Індар» залишається під загрозою. Як і те, що завод збереже та нарощуватиме свою спеціалізацію і виконуватиме в повному обсязі замовлення щодо випуску високоякісної інсулінової продукції.

Похожие материалы