Один із лідерів медичних тендерів часів Януковича банкрутує із майже 2 мільярдами боргів

Один із лідерів медичних тендерів часів Януковича банкрутує із майже 2 мільярдами боргів

У Господарському суді міста Києва наприкінці серпня стартував процес банкрутства ПАТ «Альба Україна» за ініціативою самого підприємства. 

У Господарському суді міста Києва наприкінці серпня стартував процес банкрутства ПАТ «Альба Україна» за ініціативою самого підприємства.

Згідно з даними операторів фармацевтичного ринку («Скай фарм», «Дельта Медикел»), які з весни цього року намагаються стягнути борги з «Альба Україна», остання з початку року почала активну підготовку до банкрутства. Зокрема, були звільнені більшість працівників, кількість яких торік перевищувала 1 тисячу осіб. Також компанія розпродує своє майно. У результаті «Альба Україна» фактично згорнула господарську діяльність і офіційно визнала свою неплатоспроможність, повідомляють "Наші гроші" з посиланням на статтю Олександра Наконечного у «Діловій столиці».

Загальна сума боргів «Альба Україна» станом на початок 2014 року становила 1,7 млрд грн., з яких близько 1,3 млрд грн. вона заборгувала сотням своїх постачальників.

До суду вже звернулися десятки українських та іноземних компаній. Серед них – Промінвестбанк (претензії на суму близько 60 млн грн.), Dr. Reddy’s Laboratories (близько 17 млн грн.), Борщагівський хімфармзавод (14 млн грн.), Nobel Ilac (близько 13 млн грн.), GlaxoSmithKline (10,5 млн грн.), «Дельта Медикел» (9 млн грн.) та інші.

Зазначимо, що у 2011 році ПАТ «Альба Україна» отримало $25 млн від Європейського банку реконструкції та розвитку.

Засновником ПАТ «Альба Україна» є кіпрська компанія Laona Public Company Limited.

На ринку державних замовлень компанія стала великим гравцем у 2010 році після вступу тодішнього комерційного директора Володимира Дудки до «Сильної України» Сергія Тігіпка, який тільки-но отримав посаду віце-прем’єра в уряді Миколи Азарова. У 2012 році Дудка став народним депутатом від Партії регіонів.

Дудка та його партнери (Роман Єфименко, Володимир Джус і Володимир Чумель) володіють київською компанією «Наша аптека», що керує мережею аптек з такою ж назвою.

Також нагадаємо, що у 2011 році «Альба Україна» отримала державних підрядів на 177 млн грн., у 2012-му – на суму близько 244 млн грн., у 2013-му – на суму 102,62 млн грн. До цього періоду державні підряди «Альби» були значно меншими.

Володимир Дудка у лютому цього року вийшов з фракції Партії регіонів і увійшов до групи «Суверенна європейська Україна».

Похожие материалы