Фахівці Держлікслужби ознайомилися із міжнародним досвідом застосування всесвітніх стандартів автоматичної ідентифікації та обміну даних у сфері охорони здоров'я

З 1 по 3 квітня 2014 року в м. Сеул (Південна Корея) проходила конференція з питань застосування всесвітніх стандартів автоматичної ідентифікації та обміну даних у сфері охорони здоров'я (GS1 Healthcare).

З 1 по 3 квітня 2014 року в м. Сеул (Південна Корея) проходила конференція з питань застосування всесвітніх стандартів автоматичної ідентифікації та обміну даних у сфері охорони здоров'я (GS1 Healthcare).

Цей визначний міжнародний форум є основним інформаційно-комунікаційним механізмом для спільноти GS1 Healthcare.

Цього року в ньому взяли участь 250 учасників з більш ніж 30 країн світу.

Україну на даному заході представили фахівці Державної служби України з лікарських засобів, відповідальні за впровадження автоматизованої системи відстеження обігу лікарських засобів від виробника до кінцевого споживача з використанням маркування (кодифікації) та ідентифікації лікарських засобів.

Серед актуальних питань, які розглядалися на конференції – запровадження стандарту унікальної ідентифікації приладів медичного призначення (UDI) та пов'язані із цим регуляторні вимоги та ініціативи, можливості відстеження лікарських засобів, стандартизація даних стосовно виробів медичного призначення, впровадження автоматичної ідентифікації в лікувальних закладах тощо. Відстеження лікарських засобів в обігу має величезне значення для боротьби з фальсифікованими лікарськими засобами. Оскільки Система відразу виявлятиме та фіксуватиме спробу продажу фальсифікату, знайти, на якому етапі підроблена упаковка потрапила в обіг, буде дуже просто, адже система зберігає інформацію про всі етапи переміщення упаковки лікарського засобу від виробника до кінцевого споживача.

Таким чином, запровадження в країні відповідної Системи практично унеможливить потрапляння забороненої до реалізації медичної продукції до кінцевого споживача.

Під час конференції фахівці Держлікслужби України ознайомились з міжнародним досвідом та майбутніми планами колег, що успішно використовують систему нумерації GS1 для підвищення безпеки пацієнта за допомогою маркування упаковок лікарських засобів двовимірним кодом Data matrix в США, Кореї, Тайвані, Китаю, Саудівській Аравії та деяких країнах ЄС.

Похожие материалы