Держлікслужба оприлюднила список аптек з різних регіонів, що реалізують медвироби, дію свідоцтва про держреєстрацію яких припинено

Інспектори Державної служби України з лікарських засобів виявили в аптеках різних регіонів України медичні вироби, дію свідоцтва про державну реєстрацію яких припинено.

Інспектори Державної служби України з лікарських засобів виявили в аптеках різних регіонів України медичні вироби, дію свідоцтва про державну реєстрацію яких припинено.

Пунктом 19 Порядку державної реєстрації медичної техніки та виробів медичного призначення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.11.2004 № 1497, передбачено:

«У разі встановлення або отримання повідомлення про невідомі раніше негативні властивості медичних виробів, виявлені у процесі виробництва та/або застосування, невідповідності в маркуванні, виникнення загрози здоров'ю або життю людини, про відсутність або недостатню якість та ефективність їх дії порівняно із задекларованою Держлікслужба за рекомендацією дорадчого органу приймає рішення про анулювання державної реєстрації або припинення дії свідоцтва на певний строк, що має наслідком заборону (тимчасову заборону) застосування виробів медичних, про що робить відповідну відмітку в Реєстрі та у десятиденний строк письмово повідомляє про це заявника».

Однак, деякі суб’єкти господарювання порушують зазначений пункт Порядку та реалізують заборонені медичні вироби.

Наводимо адреси аптек, які продають ватно-марлеві медичні вироби, дію свідоцтва про державну реєстрацію яких припинено:

  • ПП фірма «Панацея-1», м. Харків, пр-т Героїв Сталінграду, б. 23
  • ПФ «МЕДЕКСПРЕС», м. Харків, пр-т Героїв Сталінграду, б. 23-А, КЗОЗ «Харківська міська поліклініка № 19»
  • ТОВ «Аптека № 22»,м. Харків, пр-т Гагаріна, б. 165, корпус 5
  • ТОВ «Аптека №222», м. Харків, пр-т Гагаріна, б. 41/2
  • ПП охорони здоров'я-Аптека «КАНВАН», м. Харків, пр-т Гагаріна, б. 41/2
  • ТОВ «Аптечне об'єднання «Біокон», м. Харків, пр-т Гагаріна, б. 68
  • ПП охорони здоров'я-Аптека «КАНВАН», м. Харків, вул. Плеханівська, б. 39
  • ТОВ «Віталюкс», м. Київ, вул. Велика Окружна, б. 4
  • ТОВ «Ланпус», аптека «Желаем здоровья», м. Київ, бул. Кольцова, б. 14к
  • ТОВ «СОЮЗМЕДФАРМ», м. Днепропетровск, вул. Харківська, б. 7-А, пр-т Кірова, б. 59
  • ФОП Кисельова В.О., м. Дніпропетровськ, пр-т Пушкіна, б. 41, прим. № 2
  • ТОВ «Фармвест плюс», м. Дніпропетровськ, пр-т Кірова, б. 115
  • ТОВ «Система аптек Гастро», м. Дніпропетровськ,вул. Титова, б. 27, прим. № 57.

Існує небезпека, що заборонені медичні вироби можуть продаватися і в інших аптеках. Перелік усіх аптек можна отримати ТУТ, ввівши у поле пошуку назву ліцензіата.

Перевірити чинність дії свідоцтва про державну реєстрацію можна в Державному реєстрі медичної техніки та виробів медичного призначення.

Держлікслужба України попереджає: намагаючись отримати прибутки від продажу заборонених медичних виробів, несумлінні працівники аптек наражають тим самим на небезпеку вітчизняних пацієнтів. Вони забувають, що основна мета роботи аптечного закладу – надання фармацевтичної послуги, забезпечення громадян якісними, безпечними та ефективними ліками і медичними виробами.

Нагадаємо, що у 2013 році Держлікслужбою України за численними скаргами щодо низької якості та безпечності ватно-марлевої продукції було здійснено ряд перевірок характеристик продукції. За результатами перевірок виявлено, що якість та безпечність марлі, бинтів, вати не відповідає задекларованій.