Державна служба інформує

На сайті Державної служби лікарських засобів та виробів медичного призначення було опубліковано декілька новин.

На сайті Державної служби лікарських засобів та виробів медичного призначення було опубліковано декілька новин.

Наводимо текст новин в оригіналі:

На останньому засіданні Ліцензійної комісії Державної служби лікарських засобів було розглянуто 131 заяву

В ході засідання Ліцензійної комісії Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення, яке відбулося 3 грудня 2008 року (Протокол №44 від 03.12.2008р.) було розглянуто 131 заяву про видачу ліцензій, копій ліцензій, про переоформлення ліцензій, видачу дублікатів ліцензій, анулювання ліцензій, копій ліцензій.

Засідання відбувалося відповідно до Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», постанов Кабінету Міністрів України від 02.06.2003 № 789 зі змінами, від 14.11.2000 № 1698 зі змінами, Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами, затвердженних спільним наказом МОЗ та Держпідприємництва від 12.01.2001р. № 3/8.

Фармацевти обіцяють виправити дефіцит ліків в аптеках протягом тижня, – Інна Демченко

В.о. голови Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення Інна Борисівна Демченко проінформувала про важкий стан, в якому опинилася фармацевтична галузь України.

Вона повідомила, що на сьогодні фармацевтичний ринок в Україні геть розбалансований. «На фоні того, що зникла можливість надання товарного кредиту аптекам (відтермінування складало від 60 до 90 днів), практично зруйновано всю ланку закупки від крупних фармацевтичних компаній-виробників, до складів та аптек», – інформує Інна Борисівна.

В.о. Голови Держслужби розповіла також про проблеми, які виникли у аптек із видачею ліцензій. Фактично з 10 вересня у зв’язку з реорганізацією системи якості та обігу лікарських засобів було призупинено видачу ліцензій. «В середньому ми видавали 50-60 ліцензій на тиждень, але ми були змушені призупинити роботу. Буквально за два останні місяці в наших аптеках на 40% зменшився асортимент лікарських засобів, на 30% знижені обсяги завезення імпортних препаратів, майже на чверть зменшився експорт вітчизняних препаратів. Заборгованість аптек та лікарень перед оптовими компаніями-постачальниками досягла колосальних розмірів, більше 350 млн. грн.»

Ситуація у фармацевтичній галузі відбилася й на вітчизняних лікувальних закладах. «Вже відчутний дефіцит ліків у лікарнях, немає повного переліку медикаментів для проведення планових операцій та надання першої невідкладної допомоги, – наркотичних, психотропних, знеболювальних препаратів. В окремих регіонах припинено видачу ліків за пільговими рецептами», – повідомила керівник Держслужби.

Інна Борисівна впевнена, що особливого зростання цін на лікарські засоби не відбудеться, оскільки галузь знаходиться в умовах дуже жорсткої конкуренції: «Проте на так званий перелік життєво необхідних препаратів, до якого включені більше 1,5 тис. препаратів (сердцево-судинні препарати, знеболюючі, антибіотики, гіпотензивні, тощо), ціни на них будуть лишатися сталими». Обмеження цін з боку держави, згідно Господарського Кодексу України, має бути компенсоване у вигляді націнки на препарати, які не є життєво необхідними, підкреслює в.о. Голови Держслужби.

Після виступу Президента України Віктора Ющенка в середу, 3 грудня, про можливе призупинення дії постанов № 827, 837, 955 та 1022 Асоціація дистриб’юторів пообіцяла протягом тижня повністю відновити весь асортимент лікарських засобів в пропозиціях. «Тепер вони мають можливість виповнити свою обіцянку й наповнити наші аптеки та лікувальні заклади необхідними медикаментами, виконавши свою головну функцію – забезпечення населення якісними ліками, – зауважила Інна Борисівна Демченко. – Наша вітчизняна аптечна мережа є соціально відповідальною. І тому вона зробить все можливе для повного відновлення асортименту лікарських засобів».

Керівник Держслужби повідомила також, що станом на 4 грудня запропонований асортимент лікарських засобів становив (наводимо інформацію по дистриб’юторах):

  • Артур К – 2051
  • Альба – 2434
  • Оптима – 1477
  • Фра М – 722

Директор фармкомпанії І. Ступакова прокоментувала ситуацію на фармринку

Комерційний директор аптек «Лінда-Фарм» Ірина Ступакова висловила вдячність Президентові України Віктору Ющенко, за те, що він прислухався до думки професіоналів ринку, зрозумів, як важливо, щоб держава не втручалася в ринковий механізм, якщо йому не передувала ретельна підготовка документів, аналіз всіх наслідків, як економічного, так і соціального характеру.

«Зрозуміло, фармацевтична галузь має потребу в регулюванні, адже ліки – це соціально значимий продукт, – зауважила Ірина Борисівна. – Однак вона регулюється й зараз, і про можливі наслідки такого необдуманого рішення, упевнена, необхідно було запитати думку фармацевтів, і Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення, і Державної інспекції по контролі якості, а не ламати працюючі структури в період кризи».

Що ж стосується обвинувачень у змові на фармринку, то казати таке можуть тільки люди, які зовсім не розуміють його структуру, впевнена керівник компанії. Вона висловила впевненість у тому, що на українському фармрынке немає вертикально інтегрованих компаній, які займають якус значну частку ринку. «У нас існує близько 21 500 аптечних установ, при цьому кожне з них у середньому забезпечує своєю продукцією 2 200 чоловік, – інформує вона. – Це досить високий показник, що говорить про дуже високу конкуренцію на аптечному ринку». (Для довідки: у Польщі доводиться 2 800 чоловік на одну аптеку).

І.Ступакова висловила жаль з приводу того, що негативні наслідки, які відбулися на ринку за ці півтора місяця, ліквідувати швидко не вийде, «адже ламати – не будувати». «Ручне» зниження цін на лікарські засоби спричинило скасування системи дисконтів і знижок пенсіонерам. Повернути це відразу назад неможливо, адже галузь понесла серйозні втрати. Як це не сумно, але штучно створена криза у фармгалузі збіглася із економічною та фінансовою кризою, і у зв'язку з цим – із загальним зниженням рівня життя, – вважає вона. – І тепер у людей знову виникне негативна думка про те, що «ці фармацевти» наживаються на чужому горі. Пояснити економічну доцільність для виживання аптеки їм буде складно».

За інформацією І.Ступакової, у постачальників на сьогодні з'явилася велика дефектура по імпортному товару: по виробниках – це такі компанії, як Санофі-Авентіс, Пфайзер, Астра Зенека, Фармація й Апджон, Біонорика, Берлин-Хеми, Егіс, Шеринг Плау, Нікомед, KRKA.

У наявності також дефіцит препаратів, від нестачі яких потерпають пацієнти, що мають хронічні захворювання, такі як цукровий діабет, онко-хворі. Це препарати: Нексіум, Актовегін, Серміон, Клексан, Меронем, Дінастат, Предуктал MR, Роваміцин, Таванік, Кордарон, Плавікс, Еглоніл, Депакін Хроно, Достінекс, Далацин Фосфат, Солу-Медрол, Целебрекс, Касодекс, Золадекс, Флуімуцил-Антибіотик, Церебролізін, Елоком, Тридерм, Дексалгін.

Так виглядає таблиця продажу ТОП 30 препаратів (список складений за 9 мес 2008г). Дефіцитом на сьогодні є 23 з цього переліку. Наводимо цей перелік (ліки, відзначені жирним шрифтом, сьогодні потрапили в список дефектури):

Ессенціале, мезим, актовегін, цефтріаксон, мілдронат, предуктал, фезам, лазолван, но-шпа, вітрум, енап, натрію хлорид, кєтанов, фєстал, колдрекс, лінекс, гепабене, фервекс, простамол уно, церебролізін, діклоберл, траумель С, ацц, тіотріазолін, віагра, аугментин, активоване вугілля, ентеросгель, аскорбінова кислота, стрепсілс.

Як повідомила керівник компанії, у постачальників немає оборотних коштів у зв'язку з різким стрибком курсу долара, неможливістю взяти кредит під оборотні кошти й недовіру їхніх західних партнерів нашої галузі як такий, немає гарантії стабільних правил гри. Тому, на жаль, дуже швидко аптечні полки не наповняться.

На адресу Державної служби надійшов лист від ТОВ "Мережа аптек "Турбота"

Не продумані та популістські дії Уряду України за останні два місяці поставили фармацевтичну галузь на межу руїни. Прийняття постанов Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2008 року № 827 і № 837, від 17 жовтня 2008 року № 955 та від 19 листопада 2008 року № 1022 привели до зменшення асортименту лікарських засобів та товарів медичного призначення в аптечних закладах, дефіциту важливих імпортних препаратів, скороченню обсягів продажів в аптеках. Зменшення рівня націнок на медикаменти зменшили рівень рентабельності роботи аптек і привели до збитків за результатами роботи жовтня та листопада 2008 року. В суспільстві виникло напруження та занепокоєння за своє здоров’я.

Настав час покласти край цьому свавіллю, тому що подальше ігнорування проблем фармацевтики може завести галузь до повного руйнування. Президент проявив мудрість та своїм Указом № 1139/2008 щодо зупинення дії постанов Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2008 року № 827 і № 837, від 17 жовтня 2008 року № 955 та від 19 листопада 2008 року № 1022 поклав край руйнуванню фармацевтичної галузі.

Тому всі працівники ТОВ «Мережа аптек «Турбота» з відчуттям полегшення та з надією на покращення сприйняли новину про прийняття Президентом України Указу № 1139/2008. Рішення Президента стабілізує ситуацію у фармацевтичному секторі України, знизить соціальну напругу під час глибокої економічної кризи та покращить стан здоров’я всього населення України.

директор ТОВ «Мережа аптек «Турбота» О. В. Миколаєнко

та весь колектив підприємства в кількості 59 чоловік.

Про подальший розвиток ситуації на вітчизняному фармацевтичному ринку будемо інформувати додатково.

Джерело: www.dslz.gov.ua