Опозиція вимагає від Азарова не допустити здорожчання соціальних ліків

Депутати «Батьківщини» вимагають включити до нової редакції Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення всі ліки з мінімального асортименту соціально орієнтованих медичних засобів для аптек.

Депутати «Батьківщини» вимагають включити до нової редакції Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення всі ліки з мінімального асортименту соціально орієнтованих медичних засобів для аптек.

Із відповідним зверненням до прем’єр-міністра Миколи Азарова звернулися голова Політради ВО «Батьківщина» та фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, керівник Центрального штабу партії «Батьківщина» Олександр Турчинов, народні депутати фракції «Батьківщина» Андрій Іванчук, Андрій Пишний, Олександра Кужель, Павло Петренко та Микола Мартиненко.

У зверненні наголошується, що одним із механізмів недопущення необґрунтованого зростання цін на ліки є встановлення граничних постачальницько-збутових та торговельних надбавок на визначений перелік лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Зокрема, відповідно до постанови Кабміну від 17 жовтня 2008 року, граничні надбавки встановлені на ліки, включені до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів); та Обов'язкового мінімального асортименту (соціально орієнтованих) лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптечних закладів.

Проте, як наголошують автори звернення, 2 жовтня 2013 року Мінохорони здоров’я винесло на громадське обговорення проект постанови Кабміну із новою редакцією Національного переліку основних лікарських засобів.

Як йдеться у зверненні депутатів, цим проектом постанови уряд планує виключити з-під дії державного регулювання цін обов'язкового мінімального асортименту соціально орієнтованих лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптечних закладів. Водночас, частину цих лікарських засобів без жодних пояснень та обґрунтувань не було включено до оновленої редакції Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення. «Поділяючи необхідність розроблення та прийняття єдиного Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення, одночасно звертаємо увагу, що прийняття вищезгаданого проекту постанови у запропонованій редакції є неприйнятним, оскільки може призвести до зростання цін на окремі лікарські засоби», – наголошується в листі.

У зв’язку з цим, народні депутати фракції «Батьківщина» вимагають не допустити ухвалення проекту постанови Кабінету міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», розробленого Міністерством охорони здоров’я, у запропонованій редакції.

Депутати вимагають, аби нова редакція Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення повністю включала перелік ліків, які на даний час включені до Обов'язкового мінімального асортименту соціально орієнтованих лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптечних закладів.

Джерело: byut.com.ua

Похожие материалы