Чого очікують аптеки від нового очільника МОЗ?

Чого очікують аптеки від нового очільника МОЗ?

Аптечна професійна асоціація України сформувала сім найважливіших очікувань від нового міністра охорони здоров'я. Чого саме хочуть від Віктора Ляшка аптекарі?

В Україні з призначенням нового очільника МОЗ пов’язують багато сподівань та покращень в галузі охорони здоров’я. Разом з цим, АПАУ очікує сім важливих кроків від нового міністра Віктора Ляшка. Більш детально про це розповів Володимир Руденко, доктор фармацевтичних наук, професор, заслужений працівник охорони здоров’я України.

Вакцинація

Майже кожен громадянин України чекає вирішення одного з головних питань – налагодження імунізації від коронавірусної інфекції. В АПАУ зазначили, що очікують від пала Ляшка виконання його обіцянки щодо щеплення 5 млн українців протягом літа, а також нарощування її темпів.

Відкрита та прозора комунікація МОЗ з усіма учасниками фармгалузі

В АПАУ висловили сподівання, що в Україні буде мати місце прозорий діалог між відомством та суспільством щодо прийняття важливих рішень, щоб вони приносили користь за своїми результатами для вітчизняної медгалузі та учасників аптечного ринку і споживачів лікарських засобів.

Розширення програми «Доступні ліки»

Наразі, в межах цієї програми, безкоштовно або із незначною оплатою препарати можуть одержати хворі та бронхіальну астму, діабет другого типу, серцево-судинні хвороби. Починаючи з 1 липня всі аптеки, які укладуть договір з НСЗУ, будуть зобов’язані забезпечити наявність інсулінів у всіх формах випуску. А з 1 жовтня по 31 грудня за цією програмою буде відшкодовуватися вартість 11 ЛЗ для терапії в амбулаторних умовах розладів психіки та поведінки. В АПАУ очікують, що МОЗ буде розширювати «Доступні ліки», щоб нею змогли скористатися паліативні хворі, а також особи з іншими нозологіями.

Запровадження е-рецептів ліки

Спочатку необхідний е-рецепт на антибіотики, а наступний крок – електронний рецепт та всі рецептурні препарати. Це допоможе знизити число випадків самолікування на попередить появу антибіотикорезистентності українців, а також стане додатковим інструментом для контролю якості медпослуг і діяльності аптек.

Погодження змін до Ліцензійних умов

Зазначається, що процедура купівлі ліків дистанційним способом мала легалізуватися ще 14 січня. Держлікслужба 26 лютого повторно оприлюднила для обговорення проєкт постанови Кабміну про внесення змін до Ліцензійних умов. Минулого тижня у МОЗ сповістили, що їх розробили та направили до Уряду на затверждення. В АПАУ висловили сповідування, що новий голова МОЗу буде наполягати на швидкому затвердженні такого важливого нормативу для впровадження та унормування нового виду господарської діяльності, – «електронна роздрібна торгівля лікарськими засобами через аптеку, аптечний пункт».

2D-кодування лікарських засобів

Це допоможе уберегти споживачів від фальсифікованих ЛЗ, а також буде перешкоджати діяльності «сірого бізнесу», бо зробить процес відпуску ліків прозорим з реальними показниками обсягів обігу ліків.

Консолідація держреєстрів

Мова йде про формування єдиного державного реєстру дезінфекційних засобів. Відновлення актуалізації інформації Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення, останнє оновлення якого датовано 30.06.2015, цей реєстр не ведеться, але є діє. Оптимізація даних реєстрів – це є вкрай важливо для всіх медустанов під час епідемії COVID-19.

Похожие материалы