МОЗ хоче розширити Нацперелік основних лікарських засобів

МОЗ хоче розширити Нацперелік основних лікарських засобів

Міністерство охорони здоров'я підготувало проєкт наказу, що передбачає розширення Національного переліку основних лікарських засобів. Нині документ перебуває на фінальному етапі узгодження.

Заступнция Міністра охорони здоров'я України Ірина Садов'як повідомила, що МОЗ розробило та представило органам місцевої влади для узгодження проєкт постанови про розширення Нацпереліку лікарських засобів. До Переліку хочуть додати низку препаратів для лікування новонароджених, проведення гемодіалізу, терапії інсульту та інфаркту.

Зміни пропонуються у зв'язку з тим, що з другого кварталу 2021 року в Програму медичних гарантій входитимуть лікарські засоби, що використовуються лікарнями для лікування пацієнтів. Вартість цих ліків буде входити до тарифу на лікування, раніше ці ліки закуповувало МОЗ України. Нині ці препарати зможуть закуповувати медичні установи напряму через МЗУ.

До Нацпереліку пропонують додати:

  • "Холекальциферол" і "Ергокальциферол", які використовують для надання медичної допомоги новонародженим в складних неонатальних випадках;
  • "Амінокислоти" і "Жирові емульсії" для парентерального харчування для надання медичної допомоги новонародженим в складних неонатальних випадках;
  • "Метокси поліетилен гліколь-епоетину бета" для лікування пацієнтів методом гемодіалізу в амбулаторних умовах;
  • "Альтеплаза" і "Норепінефрин (норадреналін)" для надання медичної допомоги при гострому мозковому інсульті;
  • "Фондапаринукс" для надання медичної допомоги при гострому інфаркті міокарда.