Україна домовилась з шістьма фармкомпаніями про поставки вакцин проти коронавірусу

Україна домовилась з шістьма фармкомпаніями про поставки вакцин проти коронавірусу

Денис Шмигаль дав інтерв'ю німецькому виданню Bild, повідомивши, що Україна домовилась про закупівлю вакцин від коронавірусу з низкою фармкомпаній.

Поставки вакцин від коронавірусу в Україну досі не мають масового характеру, нині наша держава отримала лише 500 тис. доз вакцини CoviShield з Індії та виплатила гроші за поставку китайської вакцини від компанії Sinovac, яка досі так і не доїхала до нашої держави. Строки поставки вже оплаченої вакцини з Китаю постійно переносять, спочатку вона мала надійти медикам на початку березня, згодом терміни поставок перенесли на 15 березня, а тепер ситуація з поставкою препарату взагалі залишається туманною. Препарат досі не почав надходити в Україну, а влада ніяк не коментує ситуацію останні кілька днів.

Також мають надійти вакцини від програми COVAX, серед яких препарати AstraZeneca, Pfizer/BioNTech і Novavax, однак терміни цих поставок також абсолютно нечіткі, ймовірно, що вони почнуть надходити до кінця квітня, на початку травня.

В інтерв'ю німецькому виданню Bild, Прем'єр-міністр Денис Шмигал розповів, що наша держава має попередні домовленності з шістьма фармацевтичними компаніями щодо поставок вакцин від коронавірусу. Серед них і Pfizer/BioNTech, і AstraZeneca, й Sinovac. Три інші компанії пан Шмигаль не назвав, однак додав, що Україна відкрита для усіх можливих пропозицій. Тим не менше, є одна вакцина, закупівлю якої наша країна проводити не стане за жодних умов – це россійський препарат Sputnik V.

Чиновник пояснив, що россійський препарат не пройшов всіх необхідних фаз клінічних випробувань, тож жодної можливості розглядати цей препарат для закупівлі та використання Уряд не бачить. Крім того, Україна фактично знаходиться в стані війни з Росією, тож цей фактор також не дає змоги розглядати препарат північних сусідів як перспективний для викоритсання.

Похожие материалы