АПАУ обратилась к Правительству с просьбой изменить правила декларирования цен на некоторые товары во время пандемии COVID-19

АПАУ обратилась к Правительству с просьбой изменить правила декларирования цен на некоторые товары во время пандемии COVID-19

Аптечная профессиональная ассоциация Украины просит Кабмин пересмотреть сроки запрета на реализацию социально значимых в условиях папндемии препаратов после декларирования их розничной сотимости.

ГС "Аптечная профессиональная ассоциация Украины (АПАУ)" обратилась с открытым письмом к премьер-министру Украины Денису Шмыгалю по поводу внесения изменений в постановление КМУ от 22.04.2020 №341 «О мерах по стабилизации цен на товары, имеющие важную социальную значимость, товары противоэпидемического назначения».

Такие же письма напревлены АПАУ в Министерство развития экономики, торговли и сельского хозяйства Украины и Министерство здравоохранения Украины.

В письме Ассоциации отмечается, что действующие правила реализации товаров имеющих важную социальную значимость и товаров противоэпидемического назначения не позволяют аптечным учреждениям своевременно продавать населению указанные группы товаров из-за необходимости выдерживать сроки запрета на реализацию товаров после декларирования их стоимости.

Подобная норма создает исскуственный дефицит лекарств, которые физически есть в наличии, но не могут быть проданы потребителю, согласно требованию законодательства. Аптеки-члены Ассоциации просят Главу Правительства пересмотреть Указ №341, дабы дать возможность аптекам продавать необходимые в условиях пандемии лекарства украинцам сразу после декларирования их розничной стоимости.

Ниже приводим текст письма на украинском языке.


Шановний Денисе Анатолійовичу!

Громадська спілка «Аптечна професійна асоціація України (АПАУ)» засвідчує Вам свою повагу та звертається до Вас з наступним проханням.

У час карантинних обмежень та активної боротьби з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, всі учасники ГС «АПАУ» щоденно забезпечують населення лікарськими засобами, виробами медичного призначення та засобами індивідуального захисту.

18.05.2020 набрала чинності Постанова КМУ від 22.04.2020 №341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення», якою затверджено 2 переліки таких товарів та порядок декларування зміни роздрібних цін на відповідні товари.

До товарів протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, віднесені ліки, антисептики та дезінфекційні засоби, а також засоби індивідуального захисту.

Відповідно до Порядку декларування зміни роздрібних цін, затвердженого Постановою КМУ від 22.04.2020 №341, також встановлені терміни, які необхідно витримати (тобто покласти такі товари на склад) після декларування і до моменту можливості їх реалізації, а саме:

  • у випадку підвищення ціни на 5%-10% в порівнянні з ціною, яка була 18.05.2020 – товари можна реалізовувати через 3 дні після декларування(не враховуючи дня декларування);
  • у випадку підвищення ціни на 10%-15% в порівнянні з ціною, яка була 18.05.2020 – товари можна реалізовувати через 14 днівпісля декларування (не враховуючи дня декларування);
  • у випадку підвищення ціни на 15% і більше % в порівнянні з ціною, яка була 18.05.2020 – товари можна реалізовувати через 30 днівпісля декларування (не враховуючи дня декларування).

Варто зазначити, що ціни на товари протиепідемічного призначення встановлюють постачальники (виробники), в той час як аптечний заклад робить лише свою націнку до закупівельної ціни. Тобто, якщо такий постачальник (виробник) підвищив свою оптово-відпускну ціну на 30%, аптека закупивши його та задекларувавши зміну роздрібної ціни, зможе почати продавати такий товар тільки через 30 днів з часу декларування.

Наразі на більшість лікарських засобів, зокрема антибіотики, виробники підняли ціни на 15-30 і більше відсотків. Частина із препаратів взагалі відсутня на ринку і не постачається дистриб’юторами або виробниками.

Отже, аптечні заклади не можуть реалізовувати антибіотики, які фактично ними закуплені, наявні в закладі, але не можуть бути продані кінцевому споживачу, оскільки підпадають під заборону реалізації, що встановлена Постановою КМУ від 22.04.2020 №341.

Наслідками такої державної політики контролю за роздрібними цінами є щоденне зростання дефіциту ліків, неможливість аптек задовольняти потреби населення у цих товарах та погіршення епідеміологічного стану населення країни в цілому.

У зв’язку з усім вищевикладеним, ГС «АПАУ» вкрай занепокоєна ситуацією, що суттєво підриває спроможність системи охорони здоров’я України протидіяти поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) та гострих респіраторних захворювань.

ГС «АПАУ» пропонує терміново ініціювати внесення змін до Порядку декларування зміни роздрібних цін затвердженого Постановою КМУ від 22.04.2020 №341, та дозволити реалізовувати товари протиепідемічного призначення одразу після декларування зміни роздрібних цін на них, або встановити мінімальний строк для початку реалізації – 3 дні після декларування.

З повагою

Директор В. Руденко

Похожие материалы