Експерти не змогли пояснити, з яких країн надійдуть лікарські препарати в Україну в разі повного скасування процедури їх реєстрації

Експерти не змогли пояснити, з яких країн надійдуть лікарські препарати в Україну в разі повного скасування процедури їх реєстрації

БФ "Пацієнти України" та АО "Арцінгер" під час прес-конференції не змогли пояснити, яким чином український фармринок буде убезпечений від напливу неякісних ліків, в разі прийняття відповідного закону в редакції, яку лобіюють ці організації.

БФ "Пацієнти України" та АО "Арцінгер" під час прес-конференції в Українському домі не змогли надати достовірну інформацію, яким чином український фармринок буде убезпечений від напливу неякісних ліків у разі прийняття відповідного закону не в редакції Кабміну, а у варіанті, який пропонують зазначені організації, передає УНН.

Зокрема, партнер АО "Арцінгер" Лана Сінічкіна зазначила, що в країнах із сильною юрисдикцією, які найкращим чином проводять перевірку реєстрованих препаратів, ліки точно не можуть бути небезпечними та неефективними.

Проте експерт так і не змогла прокоментувати той факт, що країни із сильною юрисдикцією не визнають реєстраційні сертифікати одна одної на ліки, а також спростувати інформацію про те, що у країнах ЄС, США, Канаді можуть бути зареєстровані лікарські засоби, які виготовлені, наприклад, в Індії, але при цьому заборонені до продажу на внутрішніх європейських та американських ринках.

"Я не можу зараз це коментувати. Про це потрібно говорити по законодавству кожної з країн, у кожній країні воно окреме, є свої правила, свої винятки, тому говорити так в загальному не можна", – сказала Л. Сінічкіна.

При цьому, за її словами, регуляторна система в Україні сьогодні слабка, а відповідно, з її точки зору, "перевіряти у нас препарати, які мають іноземну реєстрацію – це нонсенс".

Утім, Л. Сінічкіна так і не змогла відповісти на запитання журналістів з приводу того, із яких саме країн все ж таки будуть іти ліки до України, адже, навіть якщо вони мають європейську реєстрацію, вироблені вони можуть бути, наприклад, в Індії чи Пакістані.

Натомість вона повідомила, що ані вона, ані БФ "Пацієнти України" не знають про можливості реєстрації в країнах з жорсткою регуляторною політикою ліків, вироблених в будь-якій країні світу для подальшого експорту в треті країни.

Однак, як ішлося під час брифінгу, згідно з даними офіційного сайту FDA, управління з нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США, дозволяє реєстрацію у США препаратів, що виготовлені в будь-якій країні світу, але на для продажу на внутрішньому ринку.

Похожие материалы