МОЗ України переконане, що використання вакцини Пентаксим є безпечним

Учора, 31 серпня 2009 року, в Міністерстві охорони здоров’я відбулася прес-конференція, присвячена стану імунопрофілактики в Україні та підсумкам розслідування причин смерті немовлят в Донецькій області.

Учора, 31 серпня 2009 року, в Міністерстві охорони здоров’я відбулася прес-конференція, присвячена стану імунопрофілактики в Україні та підсумкам розслідування причин смерті немовлят в Донецькій області.

На прес-конференції були присутні: перший заступник міністра охорони здоров’я України, Головний Державний санітарний лікар України О. Біловол, директор Департаменту материнства, дитинства та санаторного забезпечення Р. Моісеєнко, керівник комісії МОЗ з розслідування причин смерті немовлят в Донецькій обл., імунолог, доцент кафедри інфекційних хвороб НМАПОУ ім.Шупика Ф.Лапій, президент Всеукраїнського лікарського товариства О.Мусій, голова Управління охорони здоров’я Донецької ОДА О.Аніщенко, директор Центру імунобіологічних препаратів МОЗ України А.Моісеєва та ін.

На прес-конференції було одразу роз’яснено, що згідно з наказом МОЗ України № 48 від 03.02.2006 року «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів», на сьогодні визначені десять інфекцій проти яких щеплення в Україні є обов’язковими, а саме: проти туберкульозу, гепатиту В, дифтерії, кашлюка, правця, кору, паротиту, краснухи, поліомієліту та гемофільної інфекції.

Вакцини, що включені до національного календаря профілактичних щеплень, закуповуються централізовано за кошти Державного бюджету. Основу закупівлі вакцин становлять імунопрепарати іноземного виробництва, адже українських аналогів цих вакцин немає. За підрахунками, щеплення однієї дитини віком до року коштує державі 790,9 грн.

На прес-конференції було заявлено, що в межах визначеного Мінфіном фінансування на 2009 рік на закупівлю імунопрепаратів Міністерством охорони здоров'я закуплено 14 вакцин на загальну суму 237 547 139,22 гривень. Із закуплених вакцин три – вітчизняного виробництва (ЗАТ «Біолік» та ТОВ «Фарма Лайф»), п’ять – російського, по дві – французького та бельгійського, та по одній – індійського та датського виробництва.

Аналізуючи процент охоплення щепленнями дітей першого року життя за перше півріччя 2009 року в цілому по Україні, який по різних інфекціях становить від 29,9 % (проти гепатиту В) до 49,6 % (проти туберкульозу), МОЗ констатує, що він нижче минулорічних показників. По окремих регіонах відсоток відмов від певних видів щеплень доходить до 40 %.

МОЗ розділяє витрати держави через відмову від щеплень можна на 3 основні напрямки:

- витрати на лікування у дітей інфекційних хвороб, які можна було запобігти щепленнями;

- витрати на дітей, які отримали інвалідність внаслідок перенесеного інфекційного захворювання (часто пожиттєві);

- витрати на боротьбу з розповсюдженням інфекційних хвороб в країні внаслідок масового їх поширення (протиепідемічні заходи).

Формування розрахункової потреби медичних імунобіологічних препаратів (вакцин та анатоксинів) в розрізі цільових груп на наступний рік проводиться в кінці поточного року з урахуванням потреб регіонів (кожен регіон надає інформацію щодо потреби відповідно до кількості дітей та строків проведення щеплень) та в межах визначеного Мінфіном фінансування на рік на закупівлю імунопрепаратів.

У Міністерстві переконують, що використання вакцини Пентаксим є безпечним. За даними МОЗ, з 2003 року в Україні Пентаксимом було вакциновано 490 тисячі 244 дитини. При використанні вакцини у 2008 році частота післявакцинальних місцевих реакцій становила 0,6% (із них сильних – 0,002%) та загальних – 0,5% (із них сильних – 0,02%). За перше півріччя 2009 року вакциновано 320 тис. 013 дітей, у яких місцеві післявакцинальні реакції становили 0,5%, загальні – 0,4%. В міністерстві наголошують, що зазначені показники післявакцинальних реакцій не перевищують показників якості, затверджених нормативною базою України.

У 2008 році запропонована вакцинація дітей у три місяці вакциною Пентаксим, у 2009 р. – у три та чотири місяці, відповідно до Календаря профщеплень.

МОЗ підкреслює, що світовий досвід застосування подібних вакцин підтверджує їх достатньо високу імуногенність та значно меншу реактогенність, у порівнянні з препаратами із цільноклітинним кашлюковим компонентом. Ефективність та безпека вакцини підтверджена при проведенні клінічних досліджень в таких розвинутих країнах світу як Франція, Бельгія, Англія. Також в МОЗ зазначають, що виробництво відповідає міжнародним стандартам, має Європейський сертифікат GMP.

Джерело: www.moz.gov.ua

Похожие материалы

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Враховуючи ситуацію, що склалася довкола індійської вакцини проти кору та краснухи в 2008 році, Тендерний комітет МОЗ України інформує громадськість про результати закупівлі вакцин у 2009 році.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Французская фармацевтическая компания «Sanofi Pasteur» крайне обеспокоена ситуацией с использованием вакцины Пентаксим. На прошлой неделе стало известно о трех случаях смерти украинских детей. Ухудшение самочувствия малышей - в Донецке и Запорожской обл..