АМКУ накладає штрафи на учасників фармринку

Антимонопольний комітет України оштрафував на 500 тис. грн. ТОВ «Рейнбо-ЛТД» (м. Київ) за недобросовісну конкуренцію стосовно індійської фармацевтичної фірми «Наброс Фарма ПВТ. ЛТД».

Антимонопольний комітет України оштрафував на 500 тис. грн. ТОВ «Рейнбо-ЛТД» (м. Київ) за недобросовісну конкуренцію стосовно індійської фармацевтичної фірми «Наброс Фарма ПВТ. ЛТД».

Комітет установив, що компанія «Рейнбо-ЛТД» реалізовувала в Україні лікарський засіб «ДОЛАР» виробництва «Ларк Лабораториз ЛТД» (м. Бхіваді, Індія) в упаковці, що імітує оформлення знеболювального препарату «ДОЛАРЕН» виробництва «Наброс Фарма».

Дизайн макета упаковки медичного засобу «ДОЛАР» розробило безпосередньо ТОВ «Рейнбо-ЛТД».

«ТОВ «Рейнбо-ЛТД» та фірма «Наброс Фарма ПВТ. ЛТД» є конкурентами на українському фармацевтичному ринку, тому такі дії призводили до змішування їх діяльності та є намаганням вітчизняного товариства використати чужу ділову репутацію», – зазначено у висновках розслідування.

АМКУ зобов’язав компанію «Рейнбо-ЛТД» припинити використання упаковки, схожої за зовнішнім оформленням з лікарським засобом «ДОЛАРЕН».

В.о. Голови Комітету Олександр Мельниченко заявив: «Антимонопольний комітет з минулого року зосередив свою увагу на ситуації, що існує, зокрема, на ринку ліків. Окрім цінових порушень, розслідування яких Комітет продовжує, виявлено і неправомірне використання чужої ділової репутації, що вводить в оману тисячі споживачів медпрепарату «ДОЛАРЕН». Комітет застерігає підприємців від подібних дій, що за законом кваліфікуються як недобросовісна конкуренція».

З 1999 р. до 2005 р. ТОВ «Рейнбо-ЛТД» було ексклюзивним дистриб’ютором лікарського препарату ««ДОЛАРЕН» в Україні. З 2006 р. цей препарат реалізується виключно через представництво фірми «Наброс Фарма ПВТ. ЛТД», що знаходиться в м. Київ.

Джерело: www.amc.gov.ua