Витрати на охорону здоров'я скоротили на 8 млрд грн - В.Дудка

Зменшення витрат на охорону здоров’я на 8 млрд грн – це суттєве урізання,  адже здоров’я – це останнє, на чому треба заощаджувати. Таку думку висловив нардеп, представник депутатської групи "Суверенна Європейська Україна", член Комітету ВРУ з питань...

Зменшення витрат на охорону здоров’я на 8 млрд грн – це суттєве урізання, адже здоров’я – це останнє, на чому треба заощаджувати. Таку думку висловив нардеп, представник депутатської групи "Суверенна Європейська Україна", член Комітету ВРУ з питань охорони здоров’я Володимир Дудка, передає УНН.

За словами народного депутата, розуміння викликає, наприклад, скорочення капітальних видатків та видатків на апарат МОЗу, але важко зрозуміти скорочення фінансування санаторного лікування хворих на туберкульоз та дітей, які страждають на соматичні захворювання – у них забрали 286,5 млн грн.

За інформацією парламентарія, незначного, але все ж скорочення зазнав пілотний проект з компенсації державою вартості ліків для пацієнтів з гіпертонією. На думку В.Дудки, цей проект варто, навпаки, розширювати.

"Його варто поширювати на більш широку групу захворювань, щоб наші люди, прийшовши в аптеку, змогли отримувати ліки в кілька разів дешевші, а не на певний відсоток", – сказав він.

Водночас В.Дудка зауважив, що фінансування низки державних програм залишилось незмінним. Зокрема, вдалось відстояти забезпечення потреб деяких орфанних хворих.

"Ще кілька тижнів тому я з колегами звертався до Прем’єр-міністра з проханням, щоб ця програма не була скорочена, і справді її фінансування залишилось на рівні минулого року", – наголосив В.Дудка.

За його даними, практично на рівні минулого року залишилось фінансування потреб недужих на соціально небезпечні захворювання, як СНІД і туберкульоз.

При цьому В.Дудка наголосив, що для фінансування такої важливої сфери, як медицна, необхідно шукати нові можливості. Він пообіцяв найближчими днями зареєструвати кілька законопроектів, які спрямовані на поповнення бюджету для потреб системи охорони здоров’я.