Механізм здешевлення ліків від гіпертонії потребує вдосконалення - Рахункова палата

Колегія Рахункової палати розглянула результати аудиту ефективності використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам Харківської, Сумської та Полтавської областей на часткове відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з...

Колегія Рахункової палати розглянула результати аудиту ефективності використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам Харківської, Сумської та Полтавської областей на часткове відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою.

За висновком аудиторів, спрямування з державного бюджету місцевим бюджетам зазначених областей у листопаді-грудні 2012 року 1,8 млн. грн. та у 2013 році 23,9 млн. грн. субвенції на часткове відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою і використання цих коштів на реалізацію держрегулювання цін у цілому сприяло підвищенню доступності визначених лікарських засобів і зниженню цін на них для 830 тис. осіб. Проте внаслідок ще недосконалого механізму реалізації пілотного проекту, запровадженого з 1 червня 2012 року, та недоліків у діяльності місцевих органів охорони здоров'я окремі хворі на гіпертонію у зазначених регіонах не змогли скористатися перевагами проекту.

У Харківській та Полтавській областях питома вага рецептів, за якими у 2013 році відпускалися лікарські засоби, відносно до загальної кількості рецептів, виписаних лікарями, становила 48%, у Сумській області – 29%, що свідчить про невикористані резерви пілотного проекту. Головними причинами такого недостатнього рівня придбання ліків за рецептами є включення часто запитуваних громадянами комбінованих лікарських засобів до відповідного реєстру лише з вересня 2013 року та неможливість у низці випадків придбати необхідні ліки за цими рецептами в аптеках за місцем проживання з причини відсутності цих ліків або не включення таких аптек до мережі закладів пілотного проекту.

Через зазначені недоліки гальмується досягнення в повному обсязі мети пілотного проекту, яка полягає у наданні можливості придбати необхідні лікарські засоби за доступною ціною всім хворим на гіпертонію, які цього потребують, і знижується соціальний ефект проекту.