З березня подешевшала закупівля ліків для хворих на цукровий діабет

З березня подешевшала закупівля ліків для хворих на цукровий діабет. Це стало можливим завдяки приведенню цін на інсуліни до рівня цін на аналогічні препарати в країнах Європи.

З березня подешевшала закупівля ліків для хворих на цукровий діабет. Це стало можливим завдяки приведенню цін на інсуліни до рівня цін на аналогічні препарати в країнах Європи.

Нагадуємо, раніше закупівля препаратів інсуліну здійснювалася за цінами значно вищими у порівнянні з рівнем цін на ці ж препарати в інших подібних до України державах. У зв’язку з цим виникла нагальна потреба приведення цін на інсуліни в Україні до європейського рівня.

Таке нововведення було закріплено постановою КМУ від 14.08.2013 № 732 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну», розробленого МОЗ України за участю Держпідприємництва, Держлікслужби, фармацевтичних асоціацій та представника ВООЗ в Україні.

Документом встановлено, що закупівельна ціна на інсулін не може перевищувати граничний рівень оптово-відпускних цін на такі препарати. Граничний рівень розраховується на основі порівняльних цін на аналогічні препарати в Болгарії, Молдові, Польщі, Словацькій Республіці та Чехії. Якщо відповідний препарат не представлений на ринку в цих країнах, порівняльна (референтна) ціна формується з урахуванням цін на такі препарати, встановлених в Латвії, Угорщині та Сербії.

Граничний рівень цін нещодавно був закріплений наказом МОЗ від 30.01.2014 № 89 «Про затвердження граничних рівнів оптово-відпускних цін на препарати інсуліну».

Відтак, з 1 березня поточного року в Україні було введено в обіг препарати інсулінів, що закуплені по референтним цінам.

Приведення цін на інсуліни в Україні до цін на аналогічні препарати в референтних країнах дозволить державі заощадити до 21 % державних коштів, що виділяються на закупівлю цих препаратів. На думку Михайла Бродського, зекономлені кошти можна буде спрямувати на збільшення обсягу закупівель аналогових інсулінів або перенаправити їх на фінансування закупівель інших груп препаратів, що також є вкрай важливим для життя наших громадян.

Похожие материалы