Геннадій Москаль: В Україні під виглядом імпортних ліків продають фальшивки, та ще й деруть за них утридорога

"Державна служба України з контролю за лікарськими засобами надала на моє депутатське звернення перелік ліків із зазначенням країн, які в 2012 році імпортували свою продукцію в Україну, – повідомляє нардеп Геннадій Москаль. – Я розбив цей перелік на час..

"Державна служба України з контролю за лікарськими засобами надала на моє депутатське звернення перелік ліків із зазначенням країн, які в 2012 році імпортували свою продукцію в Україну, – повідомляє нардеп Геннадій Москаль. – Я розбив цей перелік на частини, за країнами-виробниками і почав порівняння з Румунії – купував аналогічні ліки в аптеках двох країн і порівнював їхню вартість".

За даними Держслужби з контролю за лікарськими засобами, в 2012р. Румунія імпортувала до нас 97 лікарських препаратів. З цього всього переліку я зумів знайти в аптеках Києва тільки 10 препаратів. Інші 87 столичні провізори не те, що не продавали, а навіть ніколи не чули.
Перший із куплених у Києві препаратів, який я показав румунським фармацевтам, викликав у них збентеження. Мова про “Ніфуроксазид Ріхтер” вартістю 44,63 грн. (або 5,5 доларів), який в аптечній мережі Києва продається у вигляді суспензії.

Виявилося, що в Румунії цей препарат у вигляді суспензії взагалі не виробляється й не продається. Його виготовляють у капсулах під назвою “Nifuroxazida (Ercefuryl 200 mg)” і продають у румунських аптеках за 3,26 доларів. Різниця в ціні становить більше третини, при тому не зрозуміло, які саме ліки українцям продають під назвою “Ніфуроксазид Ріхтер”.

Далі – препарат від ревматизму, який в Україні продається під назвою “Алфлутоп”, румунські фармацевти взагалі назвали підробкою.

Оригінал цього препарату під назвою “ALFLUTOP” коштує в Румунії 18 доларів, тоді як українці за фальшивку платять 245,1 грн., тобто понад 30 доларів!

Ось іще порівняння:

За препарат “Азитро Сандоз” українці переплачують 6 доларів.

Гліцеринові супозиторії купують за 4,7 доларів, тоді як аналогічний препарат у Румунії коштує 3,63 доларів.

За “Вермокс” українці переплачують близько одного долара.

За “Декарис” 50 мг переплачують 1,76 долара.

За “Декарис” 150 мг українці переплачують 2,16 доларів.

Нагадаємо, що в березні в Інтернеті вже була опублікована інформація про завищення вартості низки препаратів для українських пацієнтів. Тоді розслідування Геннадія Москаля стосувалось ліків виробництва компаній Sanofi aventis, Abbott та Queisser Pharma.

Похожие материалы