МОЗ допускає громадськість та пацієнтів до усіх етапів державних закупівель

Міністерство охорони здоров'я України та громадські організації підписали резолюцію, яка закріпила терміни проведення профільних тендерів в Україні та їх відкритість для громадськості. Це відбулося за результатами круглого столу "Прозорість...

Міністерство охорони здоров'я України та громадські організації підписали резолюцію, яка закріпила терміни проведення профільних тендерів в Україні та їх відкритість для громадськості. Це відбулося за результатами круглого столу "Прозорість державних закупівель 2013".

Тож, відтепер тендери на закупівлю препаратів для лікування смертельно-небезпечних хвороб будуть оголошуватися не пізніше 28 лютого поточного року, а громадські активісти та пацієнти отримають доступ до всіх етапів тендерного процесу.

У круглому столі, ініційованому громадськими організаціями, взяли участь представники громадськості, що опікуються доступом до лікування онкохворих дітей, пацієнтів зі СНІДом, туберкульозом, онкологією, гепатитом та гемофілією.

Як зазначив радник Міністра охорони здоров'я Дмитро Підтуркін, в МОЗ розуміють, що вчасна закупівля ліків є критичним моментом для пацієнтів, хворих на смертельні хвороби, такі, як скажімо, СНІД чи онкологічні захворювання. Саме тому МОЗ уже розпочало процес тендерних закупівель ліків і планує проведення конкурсних торгів у І кварталі 2013 року. Міністерство робить все можливе, щоб тендерний процес у відомстві був максимально прозорим для громадськості та зручним для пацієнтів, зазначив Дмитро Підтуркін.

Лише минулого року держава витратила близько 839 млн гривень на закупівлю препаратів для онкохворих дітей, пацієнтів зі СНІДом, туберкульозом, онкологією, гепатитом та гемофілією. Завдяки координації зусиль громадськості та Міністерства охорони здоров'я, вдалося додатково залучити препарати для лікування 1800 українців.

На думку Дмитра Шерембея, голови ЮКАБ, пацієнтської організації, що бореться за права смертельно хворих українців, підписання таких домовленостей з МОЗ є суттєвим кроком до доступу в лікуванні пацієнтів, чиє життя залежить від вчасно придбаних ліків. Оскільки раніше законодавчо не було врегульовано остаточний термін оголошення тендерів, це призводило до затягування процедур, закупівля ліків подеколи завершувалася в середині року, а пацієнт отримував лікування лише в кінці року. Відтепер, завдяки підписанню резолюції Міністерством охорони здоров'я, пацієнти отримають гарантований шанс вчасно отримати життєво-необхідні ліки, переконаний Дмитро Шерембей.

Окрім того, документ, підписаний за результатами круглого столу, закріпив використання міжнародних норм і практик при визначенні переможців тендерів, зокрема, перекваліфікацію ВООЗ у якості медико-технічної вимоги до предмету закупівлі лікарських засобів для лікування хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД та туберкульоз або відповідність якості препаратів вимогам національних та міжнародних стандартів належного виробництва (GMP) для лікування дітей з онкологічними та онкогематологічними захворюваннями.

Джерело: www.moz.gov.ua

Похожие материалы

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Про алгоритм, перебіг та принципи реалізації державних закупівель у 2012 році МОЗ України сьогодні на прес-конференції у МОЗ розповіли заступник Міністра охорони здоров’я України – керівник апарату Роман Богачев, начальник Управління планування, фінансу..

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    За участие в рекламе и промо-акциях сомнительных медицинских препаратов, украинским врачам грозит уголовная ответственность. Об этом заявил советник Министра здравоохранения Украины Дмитрий Подтуркин.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    В конце прошлого месяца Минздрав утвердил список лекарств, которые запрещено рекламировать . Под запрет попали препараты для лечения туберкулеза, венерических заболеваний, рака, диабета, импотенции и ожирения. В МОЗ считают, что введение такого табу пом..