Бахтеєва: Проблему з інсуліном мають вирішити на рівні міністерства

Голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров`я Тетяна Бахтеєва вважає, що назріла необхідність звернення до міністра охорони здоров`я Олександра Аніщенка з приводу роботи заводу «Індар».

Голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров`я Тетяна Бахтеєва вважає, що назріла необхідність звернення до міністра охорони здоров`я Олександра Аніщенка з приводу роботи заводу «Індар».

Про це вона сказала, коментуючи висловлювання позаштатного фахівця Мінохоронздоров`я України Миколи Гульчія щодо ситуації навколо заводу «Індар».

«Адже, зрештою, міністр відповідає за забезпечення хворих інсуліном – а препарат українського виробництва застосовує понад половину інсулінозалежних українців», – сказала Тетяна Бахтеєва.

Вона також відзначила, що «ми можемо написати запит міністрові, аби роз`яснив суть цього виступу (Гульчія. – Ред.), а також – рекомендувати зняти позаштатного фахівця з його посади, якщо буде доведено, що поширена інформація не відповідала дійсності».

«Якщо в цьому буде необхідність, комітет також може звертатися до правоохоронних органів», – заявила пані Бахтеєва.

Крім того, колишній начальник юридичного відділу заводу «Індар» (2008-2011 рр..) Микола Мотрук, коментуючи висловлювання пана Гульчія, зазначив, що «в умовах зупинення заводу чи виробництва інсуліну в недостатніх кількостях запасами препарату повинні володіти аптечні мережі. Коли ці запаси вичерпаються, хворі будуть змушені купувати ліки за свій рахунок».

На думку пана Мотрука, «висловлювання Гульчія односторонні. Він не піклується проблемами хворих на цукровий діабет».

«На ринку інсулінів, який на 90% належить транснаціональним компаніям, існувати складно. Тому «Індар» має бути державним заводом під держконтролем. Раніше держава призначала керівника, держава призначала правління, постійно перевіряли завод на відповідність ліцензійним умовам, на відповідність міжнародній виробничій практиці. Висновок про те, працює чи не працює підприємство в нормальному режимі, може зробити тільки держкомісія з контролю за виробництвом лікарських препаратів. Якщо простій заводу буде допущено бодай на тиждень – це може призвести до летальних випадків для хворих», – наголосив пан Мотрук.

Він також додав, що «Євген Кононенко, так званий нинішній керівник підприємства, був арбітражним керівником, ліквідатором низки держпідприємств, які належали «Укрмедпрому», якому належав і «Індар». Прибуткові рентабельні підприємства Кононенко ліквідовував. І «Здоров`я народу», і «Індар» занесено до списків об`єктів держвласності, що не підлягають приватизації. Закон забороняє визнавати їх банкротами. «Здоров`я народу» сьогодні працює, але вже які товариство з обмеженою відповідальністю».

Як повідомили у прес-службі ПрАТ «Індар», проти заводу одна з PR-агенцій веде «чорну» інформаційну кампанію.

У прес-службі нагадали, що під час прес-конференції головного ендокринолога МОЗ Гульчія дівчина, «яка представилася журналісткою «Вечірнього Києва» Тетяною Муренко» стверджувала, що, «за словами робітників заводу», нове керівництво підприємства відправляє усіх у вимушену відпустку та за якийсь час збирається закрити завод взагалі».

«Ми були тим більше здивовані цим, що нещодавно у «Вечірньому Києві» вийшло інтерв’ю із новим головою Правління ПрАТ «Індар» пан Кононенко. Журналіст приїжджав до нас і мав можливість на власні очі переконатися у тому, що завод працює і робітники задоволені. Що ніхто нікого у примусові відпустки не відправляє», – йдеться у повідомленні.

Прес-служба «Індару» звернулася до керівника «Вечірнього Києва» Романа Костриці та з'ясувала, що Тетяна Муренко у виданні не працює. Але, за його інформацією, вона є співробітником PR-агентства «Золото скіфів», «яке наразі працює з колишнім керівництвом «Індару».

«За матеріалами сайтів громадянської журналістики, «Золото скіфів» є агенцією, що спеціалізується на «чорному» PR. Цим листом ми ще раз закликаємо Вас, шановні колеги, публікувати лише достовірну й перевірену інформацію», – зазначили у прес-службі заводу та запропонували журналістам особисто відвідати завод «Індар», аби переконатися, що підприємство працює у штатному режимі.

Як повідомлялося, нещодавно пан Гульчій заявив, що відвідав завод з виробництва інсулінів «Індар» і переконався, що підприємство працює в нормальному режимі і відпускає інсулін. За його словами, можна не переживати, що в країні буде дефіцит інсуліну. «Я не бачу інсулінової кризи – і її не буде», – додав він.

Джерело: www.unn.com.ua; health.unian.net

Похожие материалы