АМКУ: Під підозрою великі аптечні мережі

Як повідомив виконувач обов’язків Голови АМКУ Олександр Мельниченко, переважна більшість суб’єктів господарювання фармацевтичного ринку, щодо яких Комітет розслідує справи за фактами необґрунтованого підвищення цін на «антигрипові» ліки і медичні засоби..

Як повідомив виконувач обов’язків Голови АМКУ Олександр Мельниченко, переважна більшість суб’єктів господарювання фармацевтичного ринку, щодо яких Комітет розслідує справи за фактами необґрунтованого підвищення цін на «антигрипові» ліки і медичні засоби, є великими торговельними мережами, що налічують десятки та навіть сотні аптек.

Так, у Луганській області розпочато розгляд справи щодо одного фармацевтичного підприємства, яке володіє 306 аптеками, що становить 40 % загальної кількості наявних у регіоні аптек.

Натомість у Дніпропетровській області Комітет розслідує справи відносно двох суб’єктів господарювання, у власності яких перебувають 40 аптек. Вони є найменшими за кількістю торговельних місць серед інших мереж, у діях яких виявлені ознаки порушення.

Причому, значна кількість фармацевтичних підприємств, з якими сьогодні працюють органи Комітету у рамках розгляду справ, мають розгалужену мережу аптек в різних регіонах. Найбільші оптові та роздрібні суб’єкти господарювання і формують загальну цінову політику на ринку.

З початку загострення епідемії грипу органи Антимонопольного комітету завершили по всіх теренах України близько 200 перевірок учасників фармацевтичного ринку, які фактично диктують ціни на ліки і медичні засоби. Передусім, це оптовики і великі аптечні мережі, які займаються роздрібною торгівлею і цінова поведінка яких сьогодні розслідується.

Крім того, Державна податкова адміністрація України на ринку лікарських препаратів виявила 1 тис. 358 порушень податкового законодавства. Загальна сума застосованих штрафних (фінансових) санкцій за порушення вимог чинного законодавства становить 4,4 млн. грн. З незаконного обігу вилучено медичної продукції на загальну суму 15,8 млн грн.

Проведено 5 тис. 99 обстежень щодо наявності в аптечних закладах лікарських засобів і виробів медичного призначення. Проведено 4 тис. 805 перевірок щодо дотримання порядку проведення розрахункових операцій за готівку.

За результатами контрольно-перевірочних заходів органами державної податкової служби встановлено 4 тис. 674 факти відсутності окремих обов'язкових лікарських засобів і виробів медичного призначення на період карантину. Під час перевірок аптечних закладів було встановлено 718 фактів перевищення граничних роздрібних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення.

Джерело: www.amc.gov.ua; www.rbc.ua