Звернення керівництва «Маркет Універсал ЛТД» до учасників фармацевтичного ринку України

Останнім часом, у зв"язку з промоційною діяльністю деяких операторів, на фармацевтичному ринку України складається досить неоднозначна ситуація. Такий стан справ не міг залишитися поза увагою активних гравців ринку. Як наслідок, до нас в редакцію надійш..

Останнім часом, у зв"язку з промоційною діяльністю деяких операторів, на фармацевтичному ринку України складається досить неоднозначна ситуація. Такий стан справ не міг залишитися поза увагою активних гравців ринку. Як наслідок, до нас в редакцію надійшов відкритий лист-звернення за підписом Олега Никулишина, генерального директора ТзОВ «Маркет Універсал ЛТД» (м.Львів), в якому викладено позицію одного із провідних операторів роздрібного ринку Західної України.

Всім учасникам фармацевтичного ринку України!
Керівникам представництв іноземних компаній-виробників,
вітчизняних виробників, дистриб’юторських компаній,
аптечних мереж і аптечних закладів

Сьогодні, коли фармацевтичий ринок України гостро відчуває вплив фінансово-економічної кризи, на фоні наростаючої критики фармацевтичної галузі зі сторони засобів масової інформації, закликаємо всіх учасників фармацевтичного ринку зберігати принципи етичної ділової поведінки та вести свою діяльність коректними, професійними методами.

Причиною даного звернення є та нездорова ситуація, яка складається у нашому «товаропровідному ланцюжку», зокрема у його роздрібній ланці. Аптечні заклади та їх працівники стали заручниками цінової і маркетингової політики своїх партнерів – дистриб’юторських компаній та компаній-виробників.

Перш за все, аптеки щоденно несуть вагомі фінансові втрати внаслідок регулярних різких коливань оптово-відпускних цін, які мінялись спершу в сторону подорожчання, а зараз – в сторону раптового здешевлення, часто у два рази і більше. Відомо, що подібні «стрибки» оптово-відпускних цін є не завжди обґрунтовані та найчастіше відбуваються без найменшого попередження. У результаті кінцевий споживач мало не щодня бачить у різних аптеках різну вартість одних і тих же ліків з різницею 50-70%, а то й більше. Кожному відвідувачу неможливо пояснити, чому препарат сьогодні коштує 25 гривень, тоді як вчора коштував 100, або навпаки. Такі обставини породжують хибну суспільну думку, що аптеки «справді наживаються і отримують надприбутки». Це вкорінює недовіру і незадоволення відвідувачів аптек, підриває напрацьовану роками позитивну репутацію аптечних мереж і аптечних закладів. У той же час провізор «першого столу» – фахівець, який безпосередньо спілкується з відвідувачами аптеки, стає заручником ситуації у моральному аспекті, щодня чуючи на свою особисту адресу численні критичні відгуки і скарги клієнтів. Хто і яким чином компенсує роздрібним операторам значні фінансові та моральні збитки ?

Обурюють непрофесійні рішення по стимулюванню збуту деяких компаній-виробників, які сьогодні мають місце на нашому ринку, розраховані на отримання короткотермінової фінансової вигоди, так само як і приклади неетичної рекламної політики ( до упаковки біологічно-активних добавок виробник навіть здогадався пакувати грошові купюри !). Є випадки, коли під виглядом соціальної направленості на широкі кола кінцевих споживачів, компанії-виробники надають вийняткові умови закупівлі тільки окремим роздрібним операторам, при цьому їх вибір є спірно об’єктивним, а цінові пропозиції – неадекватні до фактичних ринкових цін. Некоректні акції, поспіхом організовані компаніями-виробниками для збільшення обсягів збуту, ставлять під сумнів успішну співпрацю виробників, дистриб’юторів та аптек, руйнують наше багаторічне партнерство. Ті відповідальні особи, які приймають подібні рішення, на жаль, на задумуються над їх можливими негативними наслідками.

Вражає, що зараз, в період відносної стабільності банківського курсу, коли авторитетна аптечна мережа ТзОВ «Маркет Універсал» ( м.Львів ) звернулася до кількох національних дистриб’юторів з пропозицією зафіксувати оптово-відпускні ціни на визначений перелік лікарських засобів хоча б в межах одного місяця, не було отримано ні позитивної відповіді, ні навіть найменшої спроби щось спільно зробити у напрямку стабілізації «товаропровідного ланцюжка». Це один із прикладів абсолютного нерозуміння учасниками нашого ринку від чого в кінцевому результаті залежить об’єм аптечних продажів і, у свою чергу, обсяги збуту дистриб’юторських компаній та компаній-виробників.

Шановні партнери ! Ні життя, ні бізнес не закінчуються в третьому кварталі 2009 року. Нам доведеться разом працювати для подолання наслідків фінансово-економічної кризи на нашому ринку протягом декількох наступних років. Наша спільна праця принесе позитивний результат лише тоді, коли ми нарешті навчимося поважати своїх клієнтів і поміняємо операційну короткозорість на далекоглядне стратегічне мислення.

Генеральний директор
ТзОВ «Маркет УніверсалЛТД»
Олег Никулишин