Киян, хворих на цукровий діабет, забезпечать пільговими ліками

Киян, хворих на цукровий діабет, забезпечать пільговими ліками

У бюджеті на 2015 рік передбачено необхідні кошти на забезпечення пільговими медикаментами та витратними матеріалами киян, які потребують лікування цукрового діабету, ниркової недостатності, гемофілії, фенілкетонурії.

У міському бюджеті на 2015 рік передбачено необхідні кошти на забезпечення пільговими медикаментами та витратними матеріалами киян, які потребують лікування цукрового діабету, ниркової недостатності, гемофілії, фенілкетонурії. Також передбачені гроші на проведення скринінгу новонароджених. Про це повідомляє прес-служба КМДА.

За словами виконувача обов’язки директора Департаменту охорони здоров’я Алли Арешкович, торік забезпечити мешканців столиці інсуліном, препаратами для проведення процедур гемодіалізу, засобами імуносупресивної терапії та іншим вдалося винятково завдяки жорстким управлінським рішенням Департаменту охорони здоров’я. "Цього року у міський бюджет закладено стовідсоткову потребу на захищені статті, що на 76% більше, ніж торік. Але долар зростає і постачальники збільшують ціни відповідно до його курсу. Сподіваюсь, вони найближчим часом все ж утримуватимуть ціни на медикаменти, які є життєво-необхідними для важкохворих киян. Інакше наш Департамент буде вимушений знов вишукувати ресурси, щоб забезпечувати важкохворих киян ліками, а фактично – рятувати їхні життя", – розповіла Арешкович.

Депутат Київради, член Постійної комісії з питань охорони здоров'я та соціальної політики Вікторія Муха зазначає: "У Києві стандартна ситуація: незважаючи на щорічне збільшення обсягів фінансування закупівель лікарських засобів за кошти бюджету, багато пацієнтів стикаються з проблемою відсутності лікарських засобів у лікувально-профілактичних установах. Чинниками даної проблеми є різні фактори: від корупційних до організаційних. Ефективним виходом із поточної ситуації може стати запровадження забезпечення пацієнтів лікарськими засобами із застосуванням системи відшкодування (реімбурсації), на яку потрібно було переходити ще кілька років тому. І реімбурсацію у її класичному розумінні: пацієнт звертається з рецептом до аптеки, аптека відпускає препарат інсуліну, потім вартість відпущеного препарату компенсується аптечному закладу. На сьогодні для запровадження саме такої системи є всі підстави: визначений реєстр хворих на діабет І та ІІ типу, достатній асортимент інсулінів, доступна мережа аптечних закладів. Для пацієнта така система дасть можливість забезпечити безперервне лікування, контроль відпуску лікарських засобів чітко визначеному пацієнту, забезпечити належні умови зберігання інсулінів".

Депутат підкреслює, що для системи управління охороною здоров'я це дозволить не "заморожувати" державні кошти на фінансування закупівлі препаратів для зберігання на складі, а витрачати за потребою, забезпечити відповідність закупівель інсулінів поточній потребі хворих, мінімізувати корупційні ризики у зв’язку з тим, що прийняття рішення про закупівлю, оплата та розповсюдження препаратів не знаходитимуться в одному центрі впливу.