МОЗ не зміг стягнути 25 млн грн штрафу зі скандального постачальника швидких

МОЗ не зміг стягнути 25 млн грн штрафу зі скандального постачальника швидких

Фірма «Практика» належить Олегу Висоцькому, який користувався прихильністю з боку сина Віктора Януковича – Олександра.

Суд відмовив Міністерству охорони здоров’я України в задоволенні позову про стягнення 24,87 млн гривень штрафних санкцій з ПАТ «Науково-виробниче об’єднання «Практика». Про це свідчить постанова Київського апеляційного господарського суду від 22 січня 2015 року, пишуть «Наші гроші».

18 листопада і 23 грудня 2013 року МОЗ уклав дві угоди на закупівлю автомобілів швидкої медичної допомоги (типу А2, В і С) та їх устаткування із фірмою «Практика». Згідно з першим договором компанія була зобов'язана передати Міністерству охорони здоров'я 1056 швидких на суму 713,69 млн гривень (без ПДВ), згідно з другим – 103 машини на 53,46 млн гривень (без ПДВ). З урахуванням податку загальна вартість підрядів «Практики» становила 920,58 млн гривень.

У грудні 2013 року МОЗ у якості авансу перерахував фірмі «Практика» всю суму, що була зазначена в угодах. Компанія мала поставити швидкі до 25 березня та 30 березня 2014 року на склади державного підприємства «Політехмед». Однак частина машин приїхала із запізненням – лише у травні-червні.

За порушення строків поставки міністерство нарахувало ПАТ НВО «Практика» штраф і пеню в розмірі 24,87 млн гривень і вимагало їх стягнення. Суди перших двох інстанцій у задоволенні цього позову відмовили. Вони зазначали, що під час поставок сталися випадки, які не залежали від фірми «Практика». При цьому компанія попереджала міністерство про настання цих обставин і вимушене прострочення поставки. Так, у березні 2014 року працівники Міністерства доходів і зборів у Волинській області вилучили медичне обладнання, яке фірма «Практика» закупила в компаній Kartsana (Іспанія) та Enterprises Medicales Grey S.A. (Швейцарія), на підставі ухвал Луцького міського районного суду.

4 квітня Печерський районний суд Києва визнав незаконними дії працівників Міндоходів і зобов’язав їх повернути компанії вилучений товар та документи. Наступного дня митники повернули компанії товар, але без документів. Їх повернули лише наприкінці квітня. Тільки після цього «Практика» змогла розмитнити медичне обладнання.

Також суд зауважив, що з 1 квітня 2014 року була запроваджена ставка 7% податку на додану вартість при ввезенні медичного обладнання. Раніше постачання виробів медичного призначення було звільнено від оподаткування.

Звертаємо увагу, що судові ухвали, за якими вилучався товар і повертався, у державному реєстрі відсутні.

У той же час згідно із листом Міністерства доходів і зборів, який було опубліковано в березні 2014 року екс-депутатом Київради від «УДАРу» Олексієм Давиденком, вартість устаткування, відправником якого була швейцарська компанія Enterprises Medicales Grey S.A., було завищено у більш ніж 7 разів. Дані про результати розслідування цієї справи досі не оприлюднювались.

По суті компанія «Практика» мала переробити французькі автівки на швидкі, начинивши їх медичним обладнанням. Як повідомив Давиденко, французьких виробників автомобілів за допомогою податківців і митників змусили продати «Практиці» автомобілі за заниженою ціною. А ціна медичного обладнання для цих авто, як уже було сказано, завищувалась у 7 разів. При цьому вартість робіт із переобладнання автомобілів також є безпрецедентною для ринку.

Нагадаємо, що ПАТ «Науково-виробниче об’єднання «Практика» належить Олегу Висоцькому, який користувався прихильністю з боку сина Віктора Януковича – Олександра.

Похожие материалы