В АМКУ роз’яснили ситуацію щодо держзакупівель витратних матеріалів для гемодіалізу

В АМКУ звертають увагу на те, що Комітет повідомив МОЗ про ситуацію щодо закупівлі витратних матеріалів для гемодіалізу Львівською обласною клінічною лікарнею.

Враховуючи резонанс серед громадськості та численні публікації в засобах масової інформації з приводу проблем, які виникли під час проведення державних закупівель витратних матеріалів для гемодіалізу, Антимонопольний комітет України повідомляє наступне.

Ще наприкінці вересня 2014 року на розгляд Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель (надалі – Колегія) надійшла скарга ТОВ "УКРПРОФМЕД" (надалі – Скаржник) від 22 вересня 2014 року № 22-1 щодо порушення Львівською обласною клінічною лікарнею (надалі – Замовник) порядку проведення процедури закупівлі – "Код 32.50.1. Витратні матеріали для гемодіалізу" (надалі – Процедура закупівлі).

У ході розгляду скарги та документів, наданих Замовником, Колегією було встановлено, що пропозиція конкурсних торгів переможця Процедури закупівлі (ТОВ "Лінк-Медитал") не відповідала цілому ряду медико-технічних вимог, які Замовник встановив у документації конкурсних торгів.

У затвердженій та оприлюдненій на веб-порталі Уповноваженого органу документації конкурсних торгів встановлені медико-технічні вимоги, яким мали відповідати пропозиції конкурсних торгів учасників. Оцінка ж наданих пропозицій конкурсних торгів учасників Процедури закупівлі здійснювалась Замовником не у відповідності до вимог, які були встановлені в документації конкурсних торгів, а всупереч їм. І, як наслідок, визначення переможця Процедури закупівлі відбулося з порушенням Закону України "Про здійснення державних закупівель" (надалі – Закон) та основних принципів здійснення закупівель, визначених статтею 3 цього Закону.

На підставі наведеного Колегія прийняла рішення від 21 жовтня 2014 року № 1301-р/пк-ск, яким зобов’язала Замовника скасувати всі рішення, прийняті ним після розкриття пропозицій конкурсних торгів учасників Процедури закупівлі, а також у стислі терміни завершити процедуру.

Тим самим були створені умови для якнайшвидшого забезпечення хворих необхідними витратними матеріалами для проведення гемодіалізу.

Однак у грудні 2014 року Замовник замість того, щоб завершити процедуру і закупити необхідні матеріали, прийняв рішення скасувати Процедуру й розпочати нову.

Під час проведення й цієї процедури Замовник проігнорував вимоги Закону і сформулював вимоги під одного виробника Fresenius.

Унаслідок чого до Комітету знову надійшли скарги від ТОВ «РУМЕД» і ТОВ «Діалсервіс».

Комітет знову в найкоротші строки після отримання всієї необхідної інформації встановив, що документація конкурсних торгів містить численні порушення, а саме: вимоги документації конкурсних торгів викладені в такій редакції, що участь у зазначеній Процедурі закупівлі зможе взяти продукція лише виробництва Fresenius при наявності значної кількості інших виробників.

Представники замовника погодилися на зауваження Колегії. При цьому Колегією було зазначено, що в разі необхідності здійснення термінової закупівлі та за умови відсутності конкуренції відповідно до статті 39 Закону Замовник має право застосувати переговорну процедуру. На що представники замовника, які були присутні, в один голос зазначили, що, якщо вони так вчинять, то «їх посадять за грати» або до них будуть претензії від правоохоронних органів. Тим самим Замовник розумів, що на ринку існує конкуренція.

З попереднього аналізу видно, що Львівська обласна клінічна лікарня не врахувала зазначені порушення й поновила Процедуру закупівлі, не взявши до уваги рішення Колегії. До документації конкурсних торгів не були віднесені відповідні зміни, а були залишені дискримінаційні вимоги (надання переваг Fresenius), що й призвело до повторного оскарження. У результаті чого бездіяльність замовника призвела до затягування Процедури та лобіювання інтересів конкретного виробника.

В АМКУ зазначили, що 13 січня 2015 року на адресу Колегії надійшла ще одна скарга ТОВ "РУМЕД" від 12 січня 2015 року № 12-1, у якій оскаржуються дії Лікарні стосовно того, що 24 грудня 2014 року Лікарнею паралельно розпочато нову Процедуру закупівлі витратних матеріалів для гемодіалізу з вимогами, аналогічними тим, які були оскаржені у вищевказаних скаргах і щодо яких було прийняте рішення Колегії стосовно внесення до документації конкурсних торгів відповідних змін. 13 січня ця скарга була прийнята до розгляду, а також була призупинена зазначена Процедура закупівлі на строк до винесення рішення за вищевказаною скаргою.

Враховуючи складну ситуацію, що склалась, в АМКУ зазначили, що Міністерство охорони здоров'я України, як уповноважений орган у сфері охорони здоров’я, має розробити методичні рекомендації або примірні медико-технічні вимоги, які запобігатимуть дискримінаційним підходам під час формування тендерної документації на закупівлю витратних матеріалів для гемодіалізу із залученням провідних фахівців галузі. Це сприятиме усуненню умов, які створюють підстави для оскаржень.

В Антимонопольному комітеті також звертають увагу на те, що листом від 19 листопада 2014 року № 20-08.4/06-3507-дз Комітет повідомив МОЗ про ситуацію щодо закупівлі витратних матеріалів для гемодіалізу Львівською обласною клінічною лікарнею.

Похожие материалы