Швеція убезпечила своїх громадян від дорогих ліків

Медикаменти, продаж яких субсидує уряд, продаються винятково за рецептом.

У Швеції якістю і ціною ліків опікуються держоргани. Ще 4 роки тому діяла державна монополія на продаж медпрепаратів. Потім її послабили, відкрилися приватні аптеки. Нині у країні – 9 фармацевтичних мереж. Проте в силі лишилася система державних дотацій на дорогі ліки. Медикаменти, продаж яких субсидує уряд, продаються винятково за рецептом.

«Це працює таким чином: якщо пацієнт купує в аптеці дешеві ліки, платить сам. Якщо ж необхідні дорожчі препарати чи багато медикаментів, які людина приймає тривалий час, то держава оплачує більшу частину їхньої вартості. У Швеції громадянин платить за ліки не більше 2 тисяч 200 крон на рік», – пояснює відповідальна з державних дотацій міністерства охорони здоров’я Швеції Марія Сорі.

Система працює чітко: за ліки до 1100 крон розраховуєшся сам, до 1600 – платиш 50%, до 2050 крон діє знижка 75%. За медикаменти, дорожчі ніж 2 тисячі 200 крон, сплачує держава. Витрати шведа фіксують у спеціальній комп’ютерній системі, до якої підключені всі аптеки.

«Для ліків за рецептом, які входять у систему Захисту від високої вартості, ціни однакові для всіх аптек, незалежно від форми власності. Ми не можемо змінювати ціни», – каже директор приватної аптеки Крістофер Персон.

У Швеції суворо регламентовані як управління аптекою, так і націнки на всі ліки. Постійний контроль ведуть за допомогою загальної комп’ютерної бази даних. Діють принципи рівних прав і ефективної вартості медикаментів.

«Коли оригінальних ліків немає, на заміну приходять копії, так звані «дженерики». Вони мають такий же ефект. Пацієнти самі обирають, а ми вирішуємо, які ліки аптеки мають продавати за невисокими цінами», – пояснює керівник відділу аптек міністерства охорони здоров’я Швеції Інгер Ерландсон.

Фармацевти мають право продавати лише препарати, що пройшли контроль і затверджені спецустановами Швеції та Європейської комісії. Про повну регламентацію не йдеться, і аптеки продають дорогі ліки, замість наявних дешевших. Проте якщо це кілька разів виявляє перевірка – заклад закривають.

«Ми відстежуємо випадки, коли аптеки помиляються при продажі на певну суму, і держава чи покупець мають платити більше. Звісно, ми не ходимо по всіх аптеках і не дивимося, що вони роблять. А намагаємось знайти місця, де допускають багато помилок. І зосереджуємося на них», – додає Ерландсон.

Інформацію про ліки та їхню вартість можна знайти на сайтах державних установ контролю. А за умов жорсткої конкуренції аптеки вимушені боротися за кожного покупця, а не піднімати ціни.