Громадські активісти: Кодеїн – евтаназія для українців

31 березня цього року активісти громадських організацій зіб­ралися перед Міністерством охорони здоров’я, аби передати Мініст­ру лист з вимогою звернути увагу на проб­лему, яку, на їхню думку, замовчувати надто небезпечно. А саме — відсутність в Україні...

31 березня цього року активісти громадських організацій зіб­ралися перед Міністерством охорони здоров’я, аби передати Мініст­ру лист з вимогою звернути увагу на проб­лему, яку, на їхню думку, замовчувати надто небезпечно. А саме — відсутність в Україні суворого нагляду за обігом кодеїновмісних препаратів. Зок­рема, Максим Несміянов, ГО «Союз споживачів медичних послуг, лікарських засобів та виробів медичного призначення», пояснив: «Ми зібралися, аби висловити свою громадську позицію, яка полягає в тому, що ми проти, аби кодеїновмісні препарати продавалися в аптеках так вільно, як це відбувається сьогодні. Вони доступні по ціні, тому отримують усе більшу популярність серед частини молоді. З кожним роком таких ліків виробляється все більше, тож виникає запитання: «На кого саме орієнтований цей ринок?».

Із цим та іншими запитаннями ми підготували листа до Міністра охорони здоров’я. Адже під час прес-конференції 25.03.2014 Олег Мусій зауважив, що усвідомлює той факт, що такі препарати можуть використовувати для наркоманії, але попри таке розуміння впроваджувати суворий облік їх обігу в Україні наміру не має. Тож хотілося б дізнатися, з яких саме причин?».

Олександр Гробачевський, громадський активіст: «Ми не наполягаємо на тому, що кодеїновмісні препарати потрібно заборонити. Проте вимагаємо жорсткішого їх контролю, тому що при такій доступності під загрозою опиняються зовсім молоді люди, які, найчастіше, навіть не усвідомлюють, до яких страшних наслідків може призвести їхня «цікавість» (бо, переважно, саме з цікавості вони пробують наркотик уперше). Отже, під загрозою опиняється та частина нації, яка, по суті, і є гарантом її існування».

Міністерство охорони здоров’я пообіцяло до 15 квітня поточного року надати вичерпну відповідь на це питання і чітко окреслити свою позицію щодо доцільності впровадження предметно-кількісного обліку кодеїновмісних препаратів.