Державний нагляд у сфері обігу наркотичних засобів потребує удосконалення - Рахункова палата

Колегія Рахункової палати за результатами розгляду матеріалів аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених на виконання повноважень Державній службі з контролю за наркотиками, констатувала, що діюча в Україні система державного ..

Колегія Рахункової палати за результатами розгляду матеріалів аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених на виконання повноважень Державній службі з контролю за наркотиками, констатувала, що діюча в Україні система державного нагляду (контролю) у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, протидії їх незаконному обігу, а також координації діяльності органів, що здійснюють цю протидію вимагає подальшого удосконалення.

Державній службі з контролю за наркотиками з метою підвищення ефективності виконання визначених повноважень необхідно вжити заходів щодо запровадження єдиної системи моніторингу наркотичної ситуації та рівня боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Цьому мають сприяти і сучасні міжвідомчі автоматизовані системи збору та обміну інформації із зазначених проблем.

Нормативно-правова база, яка регламентує засади функціонування Державної служби з контролю за наркотиками також вимагає свого удосконалення. Зокрема, є необхідність в прийнятті закону про цю службу.

Потребують нормативного забезпечення і питання, які регулюють порядок і умови надання ліцензій на провадження діяльності, пов'язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, та оцінку ступеню ризику від здійснення такої діяльності.

З метою підвищення ефективності діяльності Державної служби з контролю за наркотиками, потребує свого удосконалення і система планування бюджетних коштів на зазначені цілі, адже аудитом встановлено, що в 2012 році цією службою через невикористання до державного бюджету повернуто 5,8 млн. грн., або більше третини обсягу, передбаченого кошторисом на її утримання.