Президент заявляє про намір зупинити постанову уряду щодо обмеження розмірів націнок на лікарські зас

Президент України Віктор Ющенко заявляє про намір зупинити постанову уряду щодо обмеження розмірів націнок на лікарські засоби.

Президент України Віктор Ющенко заявляє про намір зупинити постанову уряду щодо обмеження розмірів націнок на лікарські засоби.

Про це Глава держави заявив журналістам після зустрічі з групою фармацевтів, які вимагали скасування постанови Уряду №955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення», що встановлює граничні рівні націнок на лікарські засоби і вироби медичного призначення.

Пояснюючи своє рішення, В.Ющенко зауважив, що у будь-якій галузі, у тому числі й фармацевтичній, є неприпустимим адміністративне регулювання. «Безумовно, я не можу поділити такі кроки, коли через систему ручного управління черговий ринок – тепер уже фармацевтичний – підпадає під таку модель управління зі сторони уряду», – сказав Глава держави. Президент підкреслив, що будь-яка галузь має розвиватися на ринкових засадах.

За словами Віктора Ющенка, рішення уряду призвело до закриття більше тисячі аптек, а понад дві з половиною тисячі працівників залишилися без роботи. «Це говорить, що інструменти, підходи були вжиті неправильні. Так не можна діяти», – сказав він, додавши, що ці постанови були незаконними, оскільки вирішувати це питання має не уряд, а місцеві органи влади.

Водночас Президент наголосив, що сьогодні під час зустрічі з фармацевтами він домовився підписати меморандум щодо толерантної поведінки на ринку.

Також В.Ющенко повідомив, що планує підписати сьогодні розпорядження, яким зобов'язати уряд, Генеральну прокуратуру, Митну службу, Антимонопольний комітет «організувати контроль і здійснити супровід» скасування згаданих рішень уряду.

У цьому розпорядженні також буде зобов'язання протягом десяти днів доповісти Президентові про виконану роботу.

Джерело: www.president.gov.ua