Павло Петренко: Референтне ціноутворення та пільгові ставки ПДВ – єдиний спосіб здешевити ліки

Україні необхідно якнайшвидше переймати позитивний досвід європейських країн, у яких уже багато років діє система референтного ціноутворення, - це єдиний спосіб здешевити ліки для населення. Про це заявив заступник голови партії «Батьківщина», народний ..

Україні необхідно якнайшвидше переймати позитивний досвід європейських країн, у яких уже багато років діє система референтного ціноутворення, – це єдиний спосіб здешевити ліки для населення. Про це заявив заступник голови партії «Батьківщина», народний депутат Павло Петренко у ході круглого столу «Чому ліки в Україні такі дорогі?» в інформагентстві «ЛігаБізнесІнформ» у понеділок, 16 вересня.

За його словами, система референтного ціноутворення передбачає, що держава при реєстрації оптових цін на ліки, які завозяться із-за кордону, порівнює їх з вартістю в країнах-сусідах, які є референтними. Так, Болгарія, яка ухвалила закон про референтне ціноутворення ще 5 років тому, обрала 8 референтних країн на території ЄС, які є схожими на неї за кількістю населення та кількістю захворювань. І відтоді ціна на будь-який препарат, який завозиться на територію Болгарії, повинна бути не вищою, ніж найнижча ціна в трьох референтних країнах.

«Таким чином буквально за 5 років Болгарія забезпечила зниження вартості лікарських засобів на третину», – наголосив Павло Петренко.

Окрім того, на переконання народного депутата, необхідно вирішити ситуацію, що склалася з пільговим оподаткуванням ліків: «На даний час, коли ліки звільняються від оподаткування податком на додану вартість, з одного боку, держава не отримує надходжень до бюджету, а з іншого – кінцевий споживач не отримує дешевих ліків».

Замість того, щоб повністю звільняти лікарські препарати від сплати ПДВ, необхідно встановить для ліків пільгові ставки оподаткування: «У такому разі імпортерам стане невигідно безпідставно завищувати вартість препаратів, а відповідно, навіть після сплати податків, знизиться ціна ліків у аптеках».

Натомість кошти, які отримає бюджет, можуть бути направлені, наприклад, на дофінансування держпрограм у сфері медицини чи створення соціальних аптек.

Павло Петренко також підкреслив, що необхідно прибрати корупційну складову під час імпорту лікарських засобів: «Вартість ліків значно завищується на митниці, і таким чином імпортери фармпродукції заробляють не на ліках, а на фінансових оборудках».

«Для того, щоб припинити цю ганебну практику, необхідна добра воля не лише Міністерства охорони здоров’я, а й Міндоходів», – додав Павло Петренко.

Похожие материалы