У Верховній Раді створено робочу групу з напрацювання антикризових заходів у сфері забезпечення насел

  • Елена Прудникова
    Председатель Общественной организации "ВО "Николаевская фармацевтическая ассоциация "ФармРада"
  • Татьяна Бахтеева
    Член Комитета Верховной Рады по вопросам здравоохранения

При Комітеті Верховної Ради України з питань охорони здоров'я створено робочу групу з напрацювання необхідних антикризових заходів з метою забезпечення населення країни лікарськими засобами, та захисту вітчизняних виробників.

При Комітеті Верховної Ради України з питань охорони здоров'я створено робочу групу з напрацювання необхідних антикризових заходів з метою забезпечення населення країни лікарськими засобами, та захисту вітчизняних виробників та дистриб’юторів лікарських засобів.

Таке рішення було прийнято вчора, 19 вересня, в ході чергового засідання Комітету під головування Тетяни Дмитрівни Бахтєєвої. Керівником робочої групи призначено голову підкомітету з питань законодавчого забезпечення державної політики охорони громадського здоров'я, розвитку фармації та здійснення фармацевтичної діяльності Комітету Юрія Олександровича Гайдаєва, який заявив, що буде наполягати та парламентських слуханнях цього питання.

На засіданні Комітету було розглянуто питання про критичну ситуацію, що склалася у вітчизняній фармацевтичній галузі. Як зауважила Голова Комітету з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтєєва, після того, як у вересні цього року Уряд прийняв рішення про ліквідацію органів, що здійснювали контроль над виробництвом, торгівлею та якістю лікарських засобів, в цій галузі спостерігається значне погіршення, яке посилюється з кожним днем (постанови КМУ № 827, 837 від 10.09.08).

Тетяна Дмитрівна наголосила, що внаслідок цих дій поставлено на грань виживання фармгалузь «На сьогодні кожен лікарський засіб ввозиться в країну незаконно, адже ліквідовані структури вже не працюють. Руйнувати – не будувати, як відомо, і замість зруйнованих структур досі нічого не збудовано», – вважає Тетяна Дмитрівна. Вона звернула увагу присутніх на той дивний факт, що незважаючи на фінансову та економічну кризу, фінансування нової структури збільшено більш ніж у 100 разів, порівняно з попередньо існуючими – з 2 млн. грн. до 290 млн. грн., при збільшенні штату з 47 чоловік, які повністю виконували покладені на них функції регулювання фармгалузі країни до 600 чоловік, які, як планується, мають працювати в новій структурі.

Т.Бахтєєва назвала цинічним такий факт вимивання коштів державного бюджету. «І це при тому, що усі державні 17 програм, – в тому числі по хворим туберкульозом, дитячий рак, тощо, – фінансуються не в повному обсязі, в той самий час як кошти спрямовуються на вирішення неіснуючих проблем», – підкреслила вона.

На засіданні було також підняте питання щодо постанови Уряду № 955 від 17 жовтня 2008 р., яку, за словами Головного інспектора новоствореної Державної інспекції з контролю якості Генадія Падалки, він готував особисто. На питання, як таке могло статися, що згідно згаданої постанови торгівельна націнка на лікарські засоби становить 15% для оптового продажу та до 20% – для роздрібу, адже гранична націнка рентабельності в цій галузі – 27%, він відповів, що не знає, і що нібито згідно його проекту, який, за його словами, підписав Міністр охорони здоров’я Василь Князевич, пропонувалося встановити націнку у 35% для роздрібу, і 10 % – для оптової торгівлі. «Це, я вважаю, технічна помилка, можливо, це редакційна помилка, і, я вважаю, не треба робити на цьому фоні спекуляцій», – заявив Г.Падалко.

Після цього голова Миколаївської фармацевтичної асоціації, голова Асоціації підприємців Миколаївської та Херсонської областей О. Пруднікова проінформувала, що ця «редакційна або технічна помилка» вже коштувала країні 500 закритих аптек, адже ці підприємства при такій націнці є збитковими. «2 тисячі аптечних працівників або лишилися роботи взагалі, або відправлені у безстрокові безоплатні відпустки, суттєво знижений фізичній доступ населення до отримання лікарських засобів», – зауважила вона.

Як зазначила в.о. голови Державної служби лікарських засобів і Інна Борисівна Демченко, такі кроки руйнують налагоджену систему забезпечення ліками населення. Через згадану постанову аптеки потрапили у пастку замкнутого кола, оскільки вони не мають коштів для обігу, й не можуть розраховуватися одразу. Борг аптек перед національними дистриб'юторами лікарських засобів на сьогоднішній день становить вже близько 500 млн грн. Найбільша комунальна мережа аптек в Україні, яка нараховує 680 аптек – Луганська «Фармація» – вже майже банкрут, адже її борг перед дистриб’юторами складає 52 млн. грн.

Крім того, як розповів голова Ліквідаційної комісії Державної служби лікарських засобів Володимир Григорович Карасік, Генеральна прокуратура України заборонила здійснювати цій структурі здійснювати усі функції. Отже, в країні припинено процес видачі ліцензій на право провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, реєстрації імунобіологічних засобів, що, за оцінкою присутніх, призвело практично до колапсу фармацевтичної галузі країни.

У засіданні брали участь члени Комітету, представники фармасоціацій, дистриб’юторів, Європейської Бізнес-асоціації, керівники профільних відомств.

Нагадаємо, згідно постанови Уряду № 955 від 17 жовтня 2008 р. націнка становить 15% – для оптового продажу та до 20% на роздрібну торгівлю. Останніми днями на адресу Державної служби лікарських засобів надходить багато тривожних сигналів з різних куточків нашої країни. В країні вже закрилися 500 аптек та аптечних установ, від чого потерпає населення країни, в першу чергу його соціально незахищені верстви – пенсіонери, інваліди. В аптеках Луганщини вже припинили дію пільгові відділи, де пенсіонери отримували ліки зі значною знижкою.

Джерело: www.dslz.gov.ua

Похожие материалы