Хмельниччина: ліки на суму понад 178 тис. грн для онкохворих дітей використовувались не за призначенням

Прокуратура Хмельницької області виявила низку порушень законодавства у діяльності закладів охорони здоров’я.

Прокуратура Хмельницької області виявила низку порушень законодавства у діяльності закладів охорони здоров’я.

Встановлено, що майже в кожному районі більшість профілактичних програм з питань охорони здоров’я не фінансується. Натомість, керівники окремих медичних закладів намагаються недоплату з бюджету «компенсувати» із кишені пацієнтів. Так, перевірками, проведеними органами прокуратурами у Білогірській, Старосинявській, Дунаєвецькій, Шепетівській райлікарнях, виявлено безпідставне стягнення плати за проходження медоглядів при прийнятті на роботу, за рентгенологічне дослідження хворих, надання послуг для отримання посвідчення водія.

Особлива увага під час перевірок приділялась додержанням прав дітей пільгових категорій на безоплатне забезпечення їх медикаментами та лікуванням за рахунок держави. Як з’ясувалось, попри те, що на Хмельниччині проживає 193 онкохворі дитини, в обласному онкологічному диспансері функціонує лише одна дитяча палата на п’ять ліжок. Дороговартісні ліки на суму понад 178 тис. гривень, замовлені торік обласним дитячим онкологом у рамках відповідної державної програми, взагалі не використовувались. А іншими недешевими препаратами замість онкохворих дітей лікувались дорослі.

З вимогою усунути всі виявлені порушення, органами прокуратури області внесено 23 подання, в тому числі – обласній державній адміністрації. Перевірки у цій сфері продовжуються.