САНОФІ: надприбутки в Україні

13 березня 2013р. у одній із соціальних мереж на сторінці народного депутата України Геннадія Москаля з'явилась інформація щодо порівняння вартості упаковок препарату "АПРОВЕЛЬ®" (ірбесартан) виробництва компанії Sanofi, придбаних в українській та ..

13 березня 2013р. у одній із соціальних мереж на сторінці народного депутата України Геннадія Москаля з'явилась інформація щодо порівняння вартості упаковок препарату "АПРОВЕЛЬ®" (ірбесартан) виробництва компанії Sanofi, придбаних в українській та румунській аптеках. Депутат надає фотографії, що прямо свідчать про двократне завищення вартості лікарського засобу для українських пацієнтів.

"Для порівняння додаю фотографії препарату APROVEL ® , але одна упаковка куплена в українській аптеці, а друга – в Румунії. Вартість упаковки медичного препарату APROVEL ® 300 mg, в якій міститься 14 таблеток (тобто 1 блістер) і яка куплена в українській аптеці, складає 299,70 грн (приблизно 37,50 дол.США). Вартість упаковки медичного препарату APROVEL ® 300 mg, в якій міститься 28 таблеток (тобто 2 блістера), який куплено в Румунії, вартує 130,97 лей (приблизно 37,42 дол.США)," – пояснює Г.Москаль.

Складається враження, що вартість упаковок майже однакова. Та є одне «але». В упаковці, купленій в Україні, міститься 1 блістер в кількості 14 таблеток, а в упаковку з Румунії вкладено 2 блістера, тобто 28 таблеток. Ціна ж однакова. Тобто український препарат коштує в 2 рази дорожче, ніж його румунський аналог. За логікою – 14 таблеток повинні коштувати 18,75 дол.США, а ніяк не 37,50 дол.США. Ці упаковки є доказами процвітання корупції та шахрайства в органах влади, покликаних регулювати обіг лікарських засобів в Україні.

"Дистриб'юторська компанія, яка завозить даний препарат на територію України, фасуючи медичні препарати в упаковку вкладає 1 блістер в 14 таблеток, а ціна проставляється, як за 28 таблеток! Це є прямі елементи корупції і шахрайства. І я більш ніж впевнений, що про таку злочинну схему знає керівництво міністерства, але чомусь…", – додає депутат.

Окремо варто відзначити, що ірбесартан показаний при артеріальній гіпертензії у пацієнтів з нефропатією (хворобою нирок) та цукровим діабетом ІІ типу. Даний препарат використовується виключно у складі комбінованої терапії у пацієнтів, що мають надзвичайно складні супутні патології. У складі комплексної терапії вони щоденно приймають кілька препаратів різних цінових категорій, тому завищення цін на ірбесартан (у якого, до речі, є й більш дешеві аналоги) є вкрай негуманним по відношенню до пацієнтів.

Крім того, далеко не всі громадяни України мають можливість купити та порівняти ціни лікарських засобів, куплених в Україні, з цінами на аналогічні медичні препарати Євросоюзу, не кажучи вже про якість препаратів.

Похожие материалы