В Україна створюється нова телемедична мережа

У Міністерстві охорони здоров'я України 1 жовтня 2009 року відбулося тристороннє підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Представництвом ООН в Україні, МОЗ України та компанією МТС.

У Міністерстві охорони здоров'я України 1 жовтня 2009 року відбулося тристороннє підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Представництвом ООН в Україні, МОЗ України та компанією МТС.

Результат співпраці − створення телемедичної мережі, учасниками якої стануть обласні лікарні, фактично дозволить зробити перший реальний крок на шляху створення мережі медичних установ, що використовують телекомунікаційні технології для надання своєчасної та якісної медичної допомоги для жителів України.

Заступник міністра охорони здоров'я України Василь Лазоришинець пояснив, що економічна доцільність впровадження телемедичних систем обумовлена раціональним використанням людських та матеріальних ресурсів, зокрема: зменшення витрат на використання паперових носіїв інформації; мінімізацією витрат на організацію консультацій та допомоги в спеціалізованих медзакладах населенню віддалених регіонів та в сільській місцевості; оптимізацією кількості персоналу лікувально-профілактичних закладів; зменшенням витрат на підготовку та підвищення кваліфікації медичних фахівців.

«Створення національної телемедичної консультаційно-діагностичної системи дозволить зробити дієві кроки в напрямку впровадження і розвитку телемедицини на основі інтеграції з аналогічними системами за межами України, а також стане суттєвим стимулом до створення єдиного інформаційного медичного простору», – підкреслив Василь Лазоришинець, додавши, що на сьогодні вже зроблено перший крок – створено Державний клінічний науково-практичний центр телемедицини МОЗ України. На нього покладено науково-методичне та консультативне забезпечення процесу впровадження телемедицини.

Завдяки впровадженню та розвитку телемедицини в Україні заклади та органи охорони здоров'я отримають можливість проведення сучасного відеоконференцзв'язку між собою та з Міністерством охорони здоров'я.

Реалізація проекту базується на використанні новітніх телекомунікаційних технологій та досвіду Оператору зв'язку МТС.

Проект є некомерційним, а відтак інші компанії можуть долучитися до розбудови вітчизняної системи охорони здоров'я.

Джерело: www.moz.gov.ua