МОЗ хоче купити українським малюкам шкідливий російський препарат через фірму Петра Багрія - ЗМІ

МОЗ хоче купити українським малюкам шкідливий російський препарат через фірму Петра Багрія - ЗМІ
  • Петр Багрий
    Президент ассоциации "Производители лекарств Украины"

Міністерство охорони здоров’я, незважаючи на численні скарги батьків, хоче закупити цього року російський препарат, який не підходить 80% маленьких пацієнтів, хворих на фенілкетонурію.

Тричі поспіль тендер на закупівлю препаратів для хворих на фенілкетонурію дітей від 1 до 3 років був скасований. Про це повідомляють журналісти Радіо Свобода.

Як з’ясували журналісти, дилер російського препарату полтавська фірма ТОВ "ТД "Конвалія-М", що роками є незмінним постачальником "Тетрафен/Нутріген" саботувала тендер, не з’являючись на торги. Саме це дало можливість Міністерству охорони здоров'я перейти до процедури перемовин, на якій, скоріш за все, буде закуплений лише російський препарат та викинутий європейський.

Згідно із заявами, дітям потрібно було закупити 3 препарати різних виробників. 20% від потреби склали препарати російського виробника "Тетрафен/Нутріген", дилер в Україні – ТОВ "ТД "Конвалія-М", а 80% — європейського – "Р-АМ – 1", дилери – фірми, які пов'язують зі скандальним гравцем фармацевтичного ринку Петром Багрієм – ТОВ "Фармадіс" та ПАТ "МЕДФАРМКОМ-Центр". Російський препарат на 30% дорожчий за європейський, тим не менше, 12 років поспіль закуповує міністерство лише його.

Журналісти зібрали десяток звернень занепокоєних батьків, дітям яких не підходить російський препарат.

Виробники європейського препарату через штучне затягування тендерів не в змозі поставити весь річний запас до кінця поточного року, як цього вимагає МОЗ. Вони готові надати більшу частину препаратів до кінця року, а іншу — не пізніше березня місяця, про що йдеться у гарантійному листі, наданому МОЗ.

Утім, у відомстві хочуть прийняти одразу всю партію, а отже, за нинішніми умовами конкурсу альтернативи немає. Поставити все до кінця року можуть лише дилери російського препарату.

"Переговорів ніяких не буде, вони обіцяють оголосити четверті торги. При цьому знову запросять гарантійний лист, який нікуди не впишеться і вони його автоматично відхилять", – пояснює президент БО "Об'єднання батьків дітей, хворих на фенілкетонурію "Покоління" Наталія Тимощук.

Чергові торги оголосили на кінець листопада, утім умови конкурсу змінювати не планують.

"Ми схильні до того, що потрібно вести переговори і потрібно домовлятися таким чином, щоб частина була поставлена в певний строк, частина пізніше", – пропонує юрист Центру протидії корупції Олена Щербан.

У відомстві хочуть прийняти одразу всю партію, за нинішніми умовами конкурсу альтернативи немає. І змінювати їх не планують.

"Ми не вносимо зміни до документації, це неправильно подали учасники, тобто фірми, які продають. Я Вам скажу навіть більше – внесено зміни до постанови №117", - повідомив журналістам програми Радіо Свобода "Схеми" в.о. міністра охорони здоров’я Василь Лазоришинець.

Водночас, як пояснюють юристи Центру протидії корупції, від змін до згаданої постанови Кабміну не залежить можливість внесення змін до тендерної документації.

Більше того, фармкомпанії довго лобіювали цю зміну, аби отримати можливість отримати 100% передоплати і не поспішати з поставками товару, який життєво необхідний тисячам українців, хворим, зокрема, і на фенілкетонурію.

На думку активістів, МОЗ має всі законні підстави для того, щоб погодитись на поставки частинами, але не хоче цього робити, лобіюючи російський препарат. Вони вважають, що все закінчиться тим, що МОЗ замість 2 препаратів, закупить усім один – російський.

Похожие материалы