Владислав Онищенко: Для громадськості інформація про ефективність ліків абсолютно закрита

  • Владислав Онищенко
    Председатель правления Союза потребителей мед. услуг, лекарственных средств, медизделий

Про це заявив Владислав Онищенко, Голова Правління Союзу споживачів медичних послуг, лікарських засобів і виробів медичного призначення під час круглого столу "Державна реєстрація медичних препаратів" у інформаційному агентстві ЛігаБізнесІнформ.

Про це заявив Владислав Онищенко, Голова Правління Союзу споживачів медичних послуг, лікарських засобів і виробів медичного призначення під час круглого столу "Державна реєстрація медичних препаратів" у інформаційному агентстві ЛігаБізнесІнформ.

"Громадськість сьогодні ніяк не може перевірити інформацію про ефективність ліків. Хоча цілі структур фармаконагляду та громадських організацій ідентичні (поліпшення якості життя громадян), але для громадських організацій ця інформація абсолютно закрита. Ми би хотіли щоб нас включали до експертних рад, залучати до проведення нарад. Нам МОЗ у цьому відмовляє, кажучи що це конфіденційна інформація," – поскаржився експерт.

По ряду препаратів Союз споживачів медичних послуг, лікарських засобів і виробів медичного призначення разом з Всеукраїнською радою захисту прав пацієнтів проводили експертизи.

Наводимо пряму мову Владислава Онищенка:

Доларен: Комбінація парацетамолу та диклофенаку не призведе до збільшення терапевтичного ефекту, а збільшить розвиток побічних реакцій.

Не існує доказової бази для рекомендації препарата для подальшого клінічного застосування. Є рішення 11 фахівців ДЕЦ, які не рекомендують застосовувати цей препарат для реєстрації. Тим не менше Доларен продовжує реалізуватися. Матеріали по ньому знаходяться у Вищому адміністративному суді.

Гентос: На яких основах він зареєстрований і широко рекламується? МОЗ відповів, що «…препарат зареєстрований у РФ. Підставою для реєстрації препарату є клінічні дослідження, проведені в такому-то інституті на 100 пацієнтах. Матеріали додаються».

Виявляємо, що ці матеріали – із сайту Венеролог.ком – комерційного сайту, який належить конкретній клініці. Стаття без авторства, не відповідає критеріям наукової статті і підписана стаття фактично власником препарату.

Гомеопатія:Авторитетний у світі науковий медичний журнал Lancet, провівши аналіз 365 тис. статей з приводу ефективності гомеопатичних препаратів, група вчених прийшла до висновку: ефективність гомеопатичних препаратів прирівнюється до плацебоефективності.

Експерт підсумував: "Щоб не було вакханалії, треба приймати національну політику з ліків. Треба міняти статтю 9 Закону України "Про лікарські засоби".

Pharma.net.ua за матеріалами круглого столу