МОЗ провалило програму боротьби з онкологічними захворюваннями

"Батьківщина" вимагає від генпрокурора та міністра внутрішніх справ невідкладно провести перевірку стану виконання посадовцями міністерства охорони здоров'я Загальнодержавної програми боротьби з онкологічними захворюваннями та притягнути до...

"Батьківщина" вимагає від генпрокурора та міністра внутрішніх справ невідкладно провести перевірку стану виконання посадовцями міністерства охорони здоров'я Загальнодержавної програми боротьби з онкологічними захворюваннями та притягнути до відповідальності осіб, винних у невиконанні запланованих заходів.

Відповідні депутатські запити направив заступник голови партії "Батьківщина", народний депутат Павло Петренко.

Зокрема, у документі зазначено, що Міністерство охорони здоров’я не забезпечило своєчасного розподілу закуплених препаратів, а це зумовило порушення графіків їх постачання до регіонів.

Так, за умовами договорів, укладених МОЗом із ДУО «Політехмед», у 2012-2013 роках постачання до закладів охорони здоров’я закуплених препаратів має здійснюватися ДУО «Політехмед» у термін, що не перевищує 30 календарних днів з моменту отримання товару на склад. Проте, у 2012 та січні-лютому 2013 року ДУО «Політехмед» здійснило поставку лікарських засобів на суму 4 621 800 гривень до регіональних лікарень через 33-227 днів після їх поставки на склад.

Така ситуація стала причиною того, що хворим через зрив графіків поставок до лікарень лікарських засобів довелося купувати дороговартісні препарати за власний кошт. Так, згідно з інформацією Рахункової палати при перевірці медичних карток за 2012 рік 16 онкологічних хворих, яким медична допомога надавалась у Вінницькому обласному клінічному диспансері, було встановлено, що 87,3% лікарські засобів, необхідних для лікування, хворі придбали за власний кошт.

Украй незадовільну ситуацію із незабезпеченість регіонів країни онкологічними та онкогематологічними препаратами підтверджує офіційна статистика. Так, забезпечення Дніпропетровської області зазначеними лікарськими засобами для дорослих становить 41%, а онкохворих дітей – 52%. У Донецькій області вказані показники складають 53% та 66 % відповідно. Аналогічні приклади можна навести також відносно Сумської (48,5% дорослих; 34,4% дітей), Херсонської (33,1% дорослих; 80% дітей), Чернівецької (38% дорослих; 65% дітей) областей.

Як зазначено в документі, вказані прорахунки у роботі МОЗ та підпорядкованих йому структур негативно позначились на рівні захворюваності на новоутворення та рівні смертності. Оскільки рівень онкологічної смертності лише за минулий рік зріс майже на 4,5% та становить 14% у загальній структурі смертності. Загалом у 2012 році в Україні від онкологічних захворювань померло близько 93 тисяч осіб.

Павло Петренко звернувся до генпрокурора та міністра внутрішніх справ із вимогою невідкладно провести перевірку стану виконання посадовцями МОЗу та підпорядкованих йому структур у 2012 році Загальнодержавної програми боротьби з онкологічними захворюваннями та притягнути до відповідальності осіб, винних у невиконанні запланованих заходів.