Парламент розгляне законопроект «Основні засади діяльності у сфері охорони здоров’я»

Міністерство охорони здоров’я подало на розгляд парламенту законопроект «Основні засади діяльності у сфері охорони здоров’я» після відповідного затвердження на засіданні Кабінету Міністрів України.

Міністерство охорони здоров’я подало на розгляд парламенту законопроект «Основні засади діяльності у сфері охорони здоров’я» після відповідного затвердження на засіданні Кабінету Міністрів України.

Міністр охорони здоров’я України Василь Князевич зазначив, що документ можна назвати своєрідною конституцією в галузі охорони здоров’я.

Законопроект, за його словами, передбачає визначення компетенції у сфері охорони здоров’я різних рівнів державної влади та органів місцевого самоврядування, оптимізацію мережі закладів охорони здоров’я, визначає пріоритети первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини та її співвідношення з вторинною і третинною медичною допомогою, права і обов’язків окремих груп населення, медичних та фармацевтичних працівників. В законопроекті наведені визначення нових понять: «медична допомога», «медична послуга», «протокол медичної допомоги», «медичне страхування» та ін. Документ визначає правові, економічні, організаційні та соціальні основи охорони здоров’я в Україні.

Поданий законопроект погоджено без зауважень з боку Міністерства освіти і науки України, Міністерства праці і соціальної політики України, Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Міністерства внутрішніх справ України та Держкомпідприємництва.

Зауваження Міністерства фінансів України, Міністерства економіки України, Міністерства оборони України, Профспілки медичних працівників враховані в цілому. Міністерством юстиції України надано позитивний висновок правової експертизи. Законопроект також опрацьовано з Радою Міністрів АР Крим, обласними, міст Києва і Севастополя державними адміністраціями.

Джерело: www.moz.gov.ua