Уляна Супрун оприлюднила неправдиву інформацію про рівень підготовки абітурієнтів медичних ВНЗ

В.о. Міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун повідомила про майже 6 тисяч "трієчників", які вступили на бюджет до медичних ВНЗ. Пізніше вона видалила своє повідомлення, отримавши критичні зауваження щодо маніпулювання даними.

4 серпня 2017 року в.о. Міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун на своїй сторінці у Фейсбук написала про критично низький рівень підготовки цього річних вступників до медичних ВНЗ.

"5800 абітурієнтів з балами нижче 150 із зовнішнього незалежного оцінювання є рекомендованими до зарахування до медичних вузів на бюджетні місця", – зазначила вона. За її словами, мінімальний прохідний бал, з яким абітурієнт може потрапити на бюджет в медичні вузи, – 123 бали, а в чотирьох медичних вузах кількість заяв абітурієнтів з балами нижче 150 становить понад 20%.

"Це 5800 осіб, які не змогли опанувати шкільну базою знань вище, ніж на трійку. Чи зможуть вони добре опанувати надскладної медичною наукою?" – висловила Уляна Супрун свою стурбованість.

"Цікава закономірність – до вузів, що знаходяться нижче по рейтингу рівня знань випускників, вирушило найбільше абітурієнтів із сертифікатами нижче 150 балів. Вони вибрали слабкі медуніверситети для того, щоб отримати шанс навчатися за державний рахунок", – додала Супрун.

Але пізніше вона видалила своє повідомлення, коли отримала критичні зауваження щодо цих розрахунків.

Як виявилось, із балом 126 вступило біля 1% осіб за квотами. Прохідний же бал на бюджет на медичні спеціальності – 161.