Офіційне звернення АПАУ до розпорядників бюджетних коштів з вимогою не блокувати програму «Доступні ліки»

В АПАУ заявляють, що деякі аптечні заклади змушені будуть припинити діяльність у рамках програми.

У зв’язку з тим, що розпорядники бюджетних коштів із ряду областей блокують підписання договорів та відшкодування витрат аптекам, які беруть участь у програмі «Доступні ліки», АПАУ з метою налагодження ситуації, що склалася, підготувала відповідне звернення.

Такий прикрий хід справ блокує роботу аптек та створює прецеденти, через які аптечні заклади змушені будуть припинити діяльність у рамках програми.

Розпорядникам бюджетних коштів
усіх областей по програмі «Доступні ліки»
Копія: Прем’єр-міністру України
Гройсману В.
В.о. Міністра охорони здоров`я
Супрун У.
районним державним адміністраціям областей

Відкрите звернення

Шановні розпорядники бюджетних коштів по програмі «Доступні ліки», шановні представники органів державної влади! З 1 квітня 2017 року стартувала Урядова програма «Доступні ліки». Її успішність залежить від усіх учасників – лікарів, аптек, дистриб’юторів, виробників і, звичайно, від розпорядників коштів.

Незважаючи на негативний досвід попередньої програми реімбурсації з гіпертонії та неоплачені борги аптечним закладам, наразі програма набирає обертів, усе більше аптек долучається до участі в ній.

У свою чергу на місцях виникає багато непорозумінь щодо невиконання лікувальними закладами вимог законодавств та обмежень ними прав аптек щодо участі у програмі.

З цієї причини просимо розпорядників коштів Київської, Закарпатської, Волинської та інших областей припинити блокування підписання договорів на відшкодування витрат з аптеками. Усі суб’єкти господарювання мають рівні права. Відповіді та пояснення «ми працюємо з комунальними закладами», «у нас розподілені вже всі кошти», «ми не знаємо ваших аптек» та інші є незаконними та не відповідають меті впровадженої програми.

У разі бажання аптечної мережі брати участь усією кількістю аптек просимо не відмовляти в цьому, обираючи тільки окремі заклади, обмежуючи доступність пацієнтів. Такі дії змушують людей витрачати більше часу на пошук аптек. Штучне зменшення аптек-учасників призводить до великих черг та невдоволення пацієнтів.

Просимо припинити затримку оплати аптекам коштів за відпущені лікарські засоби та повертати їх в повному обсязі, згідно з поданими звітами.

Такі дії спонукають аптечні заклади, що не уклали договори, і в подальшому не брати участь у програми «Доступні ліки». Звертаємо увагу, що аптеки, перед якими є заборгованість у розпорядників коштів, мають право призупинити відпуск ліків. А це позначиться винятково на забезпеченні пацієнтів медикаментами.

З метою вирішення вищезазначених питань, просимо розпорядників коштів у найкоротші строки розрахуватися з аптеками та підписати всі договори, які надійшли. Інформація щодо порушень виконання програми «Доступні ліки» буде опрацьовуватись ГС «АПАУ» та оперативно надаватись до Кабінету Міністрів України та Міністерства охорони здоров’я України.