Віктор Янукович дав старт медичній реформі

28 липня 2011 року Президент України Віктор Янукович підписав два закони , які дають можливість розпочати реформи у медицині.

28 липня 2011 року Президент України Віктор Янукович підписав два закони , які дають можливість розпочати реформи у медицині.

Закон України № 3611-VI «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров'я щодо удосконалення надання медичної допомоги» спрямований на удосконалення порядку організації надання медичної допомоги.

Зокрема, законом встановлюється, що мережа державних і комунальних закладів охорони здоров’я формується з урахуванням потреб населення у медичному обслуговуванні, необхідності забезпечення належної його якості, своєчасності, доступності, ефективного використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів. Існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена.

Згідно із законом, планування розвитку мережі державних і комунальних закладів охорони здоров’я, прийняття рішень про її оптимізацію, створення, реорганізацію, перепрофілювання державних і комунальних закладів охорони здоров’я здійснюється відповідно до закону органами, уповноваженими керувати об’єктами відповідно державної і комунальної власності.

Також встановлюється, що фінансування охорони здоров`я здійснюється за рахунок державного бюджету України та місцевих бюджетів, фондів медичного страхування, благодійних фондів та будь-яких інших джерел, не заборонених законодавством.

Відповідно до закону, кошти державного бюджету і місцевих бюджетів, асигновані на охорону здоров`я, використовують для забезпечення населенню гарантованого рівня медичної допомоги, фінансування державних цільових і місцевих програм охорони здоров`я та фундаментальних наукових досліджень з цих питань.

Законом закріплюється, що медична допомога надається безоплатно за рахунок бюджетних коштів у закладах охорони здоров’я, з якими головними розпорядниками бюджетних коштів укладені договори про медичне обслуговування населення.

Особливості укладення договорів про медичне обслуговування населення визначають законом.

Закон України № 3612-VI «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров'я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві», яким визначено організаційні та правові засади реформування системи охорони здоров'я у пілотних регіонах – Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та Києві.

Зокрема, врегульовується питання надання первинної, вторинної (спеціалізованої), третинної та екстреної медичної допомоги та фінансово-економічного забезпечення функціонування системи охорони здоров’я та оплати праці медичних працівників у пілотних регіонах.

Визначено, що метою реалізації у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та Києві пілотного проекту щодо реформування системи охорони здоров’я є впровадження й відпрацювання нових організаційно-правових та фінансово-економічних механізмів, спрямованих на підвищення ефективності та доступності медичного обслуговування населення, і є необхідними для розвитку системи охорони здоров’я України.

Законом встановлено, що пілотний проект щодо реформування системи охорони здоров’я передбачає проведення протягом 2011-2014 років структурно-організаційної та функціональної перебудови системи медичного обслуговування у пілотних регіонах, що дасть змогу підвищити рівень медичного обслуговування населення, розширити можливості щодо його доступності та якості; впровадження нових підходів до організації роботи закладів охорони здоров’я у пілотних регіонах та їхнього фінансового забезпечення тощо.

Згідно із законом, учасниками пілотного проекту є заклади охорони здоров’я незалежно від виду і типу, які здійснюють медичне обслуговування на території пілотних регіонів, а також центральний орган виконавчої влади у сфері охорони здоров’я, місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування пілотних регіонів.

Джерело: www.moz.gov.ua; www.president.gov.ua