Митник: Аптека – це медична установа, а не супермаркет

У Міністерстві охорони здоров'я України відбулася робоча нарада з начальниками державних інспекцій з контролю якості лікарських засобів в областях під головуванням Міністра відомства Зиновія Митника. У засіданні взяли участь заступник Міністра Олек..

У Міністерстві охорони здоров'я України відбулася робоча нарада з начальниками державних інспекцій з контролю якості лікарських засобів в областях під головуванням Міністра відомства Зиновія Митника. У засіданні взяли участь заступник Міністра Олександр Гудзенко, Голова Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів МОЗ України, головний державний інспектор України з контролю якості лікарських засобів Олексій Соловйов та інші.

«Ви (начальники державних інспекцій з контролю якості лікарських засобів в областях) є представниками в областях, ви є безпосередньою вертикаллю влади, яка представлена від міністерства у регіонах України. Тому ваше основне завдання – забезпечити якість лікарських засобів як у маленьких сільських аптеках, так і у великих лікувальних установах», – сказав міністр, звертаючись до присутніх.

Міністр підкреслив, що сьогодні у біку МОЗ надходить безліч різноманітних нарікань стосовно якості ліків, цін на ліки, стосовно роботи аптечної мережі, до якої належать, окрім аптек, аптечні кіоски і аптечні склади. «Я хочу бачити вас у нашій медичній галуз,і і щоб вас, тобто аптечну мережу, відносили до розряду медиків, адже ви є медиками за покликанням і медиками за фахом», – зазначив Зиновій Митник.

Головний лікар України гостро зауважив, що аптеки не мають бути супермаркетами і фарммаркетами. «Від вас залежить стан фармацевтичної галузі у державі, в кожній області зокрема. Всю відповідальність ви маєте нести разом із начальниками управлінь, разом із головними санітарними лікарями, ви маєте працювати в тісній, якісній і продуктивній кооперації, в одній упряжці. Ми – одна галузь, і повинні працювати спільно», – наголосив очільник МОЗ.

За словами Міністра, Україні необхідно повернутися до того, коли пацієнт приходив би до аптеки і там отримував якісну і корисну консультацію провізора, тим паче, тоді, коли пацієнтові так важко розібратись із препаратами, яких сьогодні існує безліч.

«І це має бути ефективна консультація, це має бути лікувальна установа. Я вас закликаю до того і вимагатиму цього. Однозначно. Вам потрібно думати про те, щоб співпрацювати з аптечними працівниками і власниками аптек, аби аптечна мережа була доступною людям. Ми повинні працювати для пацієнтів і розуміти, що пацієнт потребує цього. Наша робота має бути направлена на вирішення спільних медичних проблем. Мене цікавить ваша продуктивна робота з управліннями охорони здоров'я, мене цікавить ваша продуктивна робота з санітарними лікарями на місцях. Якщо кожен із нас на своєму місці працюватиме правильно і нормально, не буде проблем», – резюмував Зиновій Митник.

Джерело: moz.gov.ua